Guvernul vrea să modifice programul Prima Maşină

Guvernul intenţionează să adopte luni un proiect de urgenţă pentru modificarea programului Prima Maşină.

Adăugat: 10 Martie 2019
Ultima actualizare:10 Martie 2019

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Guvernul intenţionează să modifice programul Prima Maşină, lansat în 2014.

Un proiect de ordonanţă de urgenţă în acest scop ar urma să fie adoptat luni într-o şedinţă specială a executivului.

Urgenţa este justificată de riscul necorelării cu perioada de implementare programului RABLA 2019, de o procedură de infringement declanşată anul trecut în mai de Comisia Europeană şi de un alt proces la Curtea Europeană de justiţie pentru aerul poluat din Bucureşti.

În primul rând, guvernul introduce noi limite maxime pentru preţul de achiziţie.

Astfel, pentru autoturismele cu motor cu ardere internă, preţul de achiziţie nu poate depăşi 50.000 fără TVA, adică echivalentul a aproximativ 10.600 de euro fără TVA.

Pentru maşinile hibrid limita este de 100.000 de lei TVA, iar pentru cele electrice 150.000 fără TVA. Autoturismele trebuie să aibă motoare care îndeplinesc cel puţin standardul Euro 6, cu scopul de a limita emisiile anumitor gaze poluante.

Beneficiarii programului primesc garanţii de la stat de maximum 50%, trebuie să aibă un avans de cel puţin 5% pentru maşinile cu motor cu ardere intrenă, de 25% dacă vor să cumpere un autoturism hibrid şi de minimum 30% pentru cele electrice.

Tichetul valoric de 6.500 de lei, obţinut prin casarea unei maşini vechi şi ecobonusurile se pot utiliza pentru justificarea achitării avansului.

Pentru a putea să aplice pentru acest program, doritorii mai trebuie să nu aibă restanţe la stat sau la plata creditelor bancare.



Autor:
Nicoleta Turcu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
10 Martie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza