Guvernul vrea o mai mare flexibilitate în privinţa plăţilor de la Buget

Reprezentanţii misiunii FMI au continuat şi astăzi, la Bucureşti, discuţiile cu autorităţile privind reformele economice, dar şi în ce stadiu este acordul preventiv aflat în derulare.

Adăugat: 7 Februarie 2015
Ultima actualizare:7 Februarie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Din 27 ianuarie, de când se află în România, delegaţia FMI condusă de Andrea Schaechter discută cu reprezentanţii tuturor ministerelor pentru a stabili dacă va mai exista un nou acord cu instituţia financiară internaţională, după încheierea celui actual care va fi în luna septembrie.

Ţara noastră are în derulare cu FMI un acord preventiv de două miliarde de euro, din care autorităţile nu au accesat fonduri până acum, scopul fiind acela de a proteja economia românească de eventuale şocuri pe pieţele financiare.

Guvernul s-a angajat să ţină în frâu deficitul bugetar, să adopte un nou Cod Fiscal la finalul acestei luni şi să recupereze întârzierile în privatizarea marilor companii din energie şi transporturi.

Cabinetul Ponta vrea însă o mai mare flexibilitate anul acesta în privinţa plăţilor de la buget.

Potrivit unor surse oficiale, în ceea ce priveşte subiectele din domeniul energetic, trei teme importante ar fi fost discutate în aceste zile la Bucureşti, printre care şi liberalizarea pieţei gazelor.

Actualul acord stand-by este cel de-al zecelea încheiat de România cu FMI din ultimii 23 de ani şi al treilea solicitat FMI, de la declanşarea crizei economice, în 2009.

Pe 10 februarie, când se încheie actuala sesiune de evaluare, se va şti dacă România va mai continua în această formă colaborarea cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială.Autor:
Mira Gomboş
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
7 Februarie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza