Guvernul își asumă răspunderea pentru buget

Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament pentru proiectul bugetului de stat şi cel al asigurărilor sociale pentru anul viitor.

Adăugat: 19 Decembrie 2019
Ultima actualizare:19 Decembrie 2019

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis ca plenul să se reunească luni, la ora 16:00, pentru ca Guvernul să-şi angajeze răspunderea în vederea adoptării proiectului de buget pe 2020.

Termenul pentru depunerea amendamentelor la comisiile de buget din Parlament a fost stabilit pentru ora 10:00.

Premierul Ludovic Orban a anunţat că Guvernul îşi va asuma răspunderea pe Legea bugetului de stat, Legea asigurărilor sociale de stat şi pe modificarea Ordonanţei de Urgenţă 114.

Şeful executivului a mai subliniat că o dezbatere în Parlament ar genera întârzierea bugetului.

Ministrul finanţelor, Florin Cîţu, a declarat că bugetul pentru o sănătate nu va scădea, ci dimpotrivă, va creşte.

El a dat exemplul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care va primi trei miliarde de lei în plus.

Astfel, bugetele Casei şi al Ministerului Sănătăţii vor primi 100 de milioane de lei în plus faţă de anul acesta.

Florin Cîţu a mai spus şi că în educaţie vor creşte salariile.

Florin Cîţu: La educaţie, în salariile profesorilor au fost incluse atât creşterea de la 1 ianuarie cu 1/4 din diferenţa din 2022, dar şi creşterea de la 1 septembrie, care aduce salariile profesorilor care trebuiau să fie în 2022, l-a anticipat.

Şi bugetul asigurărilor sociale de stat va creşte anul viitor cu 23,3 la sută faţă de anul acesta.

Pensiile vor fi, şi ele, majorate, anul viitor, potrivit legii.

Pensia minimă, însă, va fi anul viitor la nivelul celei din acest an, după cum preciza ministrul muncii şi solidarităţii sociale, Violeta Alexandru.

Violeta Alexandru: Aprecierea noastră a fost că în raport cu presiunea pe bugetul pe 2020, cuantumul trebuie să rămână acelaşi; vorbim de 704 lei. Este vorba despre pensiile celor care nu au cotizat în sistemul de pensii. Principiul pe care îl aplicăm în ceea ce priveşte sumele prevăzute pentru pensie, aşa cum cunoaşteţi, se axează pe contributivitate.

Al treilea proiect de lege pentru care executivul vrea să-şi angajeze răspunderea în Parlament elimină majoritatea articolelor din Ordonanţa 114 şi prevede măsuri fiscale pe baza cărora a fost alcătuit bugetul pe anul viitor.

Acest proiect de lege elimină posibilitatea de a se opta între Pilonul II de pensii şi Pilonul I, a reduce comisionul de administrare la Pilonul II şi se renunţă la majorarea capitalului de către administratorii fondurilor de pensii.

Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, declara că şi în domeniul energiei au fost eliminate prevederile din Ordonanţa 114.

Ionel Dancă: Aceste prevederi legate de taxarea cu 2% din cifra de afaceri a companiilor energetice şi plafonarea preţului pentru producătorii de gaze şi pentru furnizorii de energie electrică la 68 de lei pe megawatt oră au fost abrogate şi au fost introduse prevederi tranzitorii pentru liberalizarea pieţei de gaze şi de energie electrică până la 31 decembrie 2020 pentru piaţa de energie electrică şi până la 1 iulie pentru piaţa de gaze naturale.

Ionel Dancă a mai spus că a fost desfiinţat Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, iar programele pentru dezvoltarea staţiunilor balneare şi cel de construire a grădiniţelor sportive vor fi mutate la Ministerul Lucrărilor Publice.

Alte măsuri fiscale: au fost îngheţate indemnizaţiile pentru funcţiile de demnitate publică la nivelul actual, la fel şi indemnizaţiile pentru hrana şi merit, nu se mai cumulează pensia cu salariul de la stat şi sporul pentru condiţiile periculoase sau vătămătoare va fi de 25% din salariul minim pe economie.
 Autor:
Andrei Şerban
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
19 Decembrie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza