Guvernul îşi angajează răspunderea în Parlament

Guvernul îşi angajează răspunderea în Parlament pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi.

Adăugat: 29 Ianuarie 2020
Ultima actualizare:29 Ianuarie 2020

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Guvernul îşi angajează răspunderea în Parlament pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi. PNL spune că în acest fel, vrea să asigure o mai bună reprezentativitate a aleşilor.

Executivul a finalizat ieri proiectul de lege cu care merge în faţa senatorilor şi deputaţilor, adoptând mai multe amendamente. Angajarea răspunderii pentru această lege va genera, însă, o moţiune de cezură din partea PSD şi UDMR.

Guvernul a decis să accepte amendamentul depus de PNL potrivit căruia persoanele cu viză de flotant mai veche de 60 de zile pot vota în localitatea de reşedinţă, modificându-se astfel termenul de 90 de zile propus de guvern.

La solicitarea USR şi a mai multor organizaţii civice, a fost redus numărul de semnături pentru depunerea candidaturilor independente de la 1 la 0,5% din listele electorale.

Un alt amendament se referă la facilitarea normelor pentru acreditarea observatorilor la secţiile de votare.

Tot printr-un amendament se permite minorităţilor naţionale şi formaţiunilor politice parlamentare care au şapte senatori sau zece deputaţi să aibă reprezentanţi în birourile electorale.

Obiectivul Guvernului este acela de a readuce democraţia în alegerile locale, spunea şeful Cancelariei primului ministru, Ionel Dancă.

Ionel Dancă: Să fie aleşi primarii performanţi, cu o reprezentativitate largă din punct de vedere al majorităţii voturilor exprimate pentru alegerea lor.

Social-democraţii spun că legile electorale nu pot fi modificate cu mai puţin de un an înaintea scrutinului.

PSD consideră că guvernul liberal şi aliaţii săi fac astfel un abuz de putere, de aceea, moţiunea de cenzură are în vedere întreaga activitate a Guvernului, după cum preciza liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis.

Alfred Simonis: Avem numărul de semnături pentru a fi depusă şi avem şi numărul de voturi pentru a adopta această moţiune cenzură şi a demite Guvernul Orban. Este un guvern toxic, care trebuie demis de urgenţă.

Moţiunea de cenzură a PSD ar putea fi depusă mâine.

Demersul are susţinerea UDMR şi a parlamentarilor de la Forţa Naţională.Autor:
Amalia Bojescu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
29 Ianuarie 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza