Guvernul ia în calcul atacarea la CCR a Legii eliminării taxelor nefiscale

Guvernul ar putea ataca la Curtea Constituţională legea prin care se elimină peste o sută de taxe.

Adăugat: 26 Octombrie 2016
Ultima actualizare:26 Octombrie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Guvernul spune că iniţiatorii nu au indicat sursa de finanţare pentru acoperirea impactului bugetar presupus de anularea acestor taxe.

Ministrul finanţelor, Anca Dragu, a subliniat că ar fi nevoie de aproximativ 600 de milioane de lei anual.

În plus, ea consideră că pentru finanţarea integrală de la bugetul de stat a Radioului şi Televiziunii publice, este nevoie de modificarea Legii 41 privind organizarea şi funcţionarea celor două instituţii, care este o lege organică. 

"În actualul cadru legal, de la bugetul de stat pot fi achitate anumite tipuri de cheltuieli pentru Radio şi Televiziune. Ca atare, nu putem acoperi toate cheltuielile. De aceea, aceste taxe sunt necesare şi sunt parte din cadrul legal de funcţionare al Radioului şi al Televiziunii", a argumentat Dragu. 

Premierul Dacian Cioloş a atras atenţia că după adoptarea acestei legi va fi nevoie de creşterea altor taxe şi impozite pentru compensarea efortului bugetar.

Prin tăierea Timbrului de mediu nu vor mai putea fi finanţate, de exemplu, programele Rabla şi Casa Verde - a spus şeful executivului, iar eliminarea taxei radio-tv pune guvernul într-o situaţie dificilă, întrucât cele două societăţi publice de Radio şi Televiziune nu pot fi finanţate integral de la bugetul de stat, pentru că ar fi ilegal. 

"Eliminată taxa tv, în momentul de faţă suntem în afara legii, pentru că legea spune că statul nu poate să finanţeze o televizune publică sută la sută din bugetul de stat, din diferite motive. Unul din elementele de independenţă a televiziunii publice e legat şi de sursa de finanţare", a spus premierul.

Pe lângă taxa radio-tv, legea elimină şi 33 de taxe consulare, inclusiv cea suplimentară pentru eliberarea paşaportului, plus alte 20 de la Registrul Comerţului.Autor:
Cătălina Creţu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
26 Octombrie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza