Guvernul defineşte specula prin lege

Un proiect de ordonanţă de urgenţă privind definirea speculei se află pe agenda şedinţei de guvern de miercuri.

Adăugat: 11 Mai 2022
Ultima actualizare:11 Mai 2022

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Guvernul defineşte, astăzi, specula prin lege. Un proiect de ordonanţă de urgenţă cu acest scop este pe agenda şedinţei executivului programată după-amiază.

Actul normativ indică drept speculă practicarea unor preţuri nejustificat de mari, limitarea producţiei sau a vânzărilor şi acumularea de mărfuri în scopul creării de deficit pe piaţă, stabileşte atribuţiile autorităţilor de control pentru indentificarea acestor practici şi amenzile ce vor fi aplicate.

Lista produselor considerate în categoria de risc speculativ va fi definită ulterior prin hotărâre de guvern, în funcţie de situaţia de criză în care s-ar putea afla ţara.

Proiectul îşi propune să vină cu acele reglementări, care să asigure un nivel ridicat de protecţie a consumatorilor împotriva unor majorări nejustificate de preţuri, dar şi o bună funcţionare a pieţei interne în condiţii excepţionale, cum ar fi perioadele de stare de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate, stare de război, de asediu, stare de urgenţă, de alertă sau alte situaţii de criză.

Este clarificată sfera practicilor de concurenţă neloială interzise, dar şi tipurile de acţiuni interzise în ceea ce priveşte categoriile de produse, respectiv serviciile avute în vedere.

Este reglementată, totodată, competenţa Autorităţii Naţionale privind Protecţia Consumatorului şi a Consiliului Concurenţei, dar şi modalitatea de colaborare a acestora cu ANAF-ul.

În cazul nerespectării deciziilor de interzicere sau încetare a practicilor de concurenţă neloială, proiectul prevede, totodată, aplicarea de amenzi.

Executivul ar urma să stabilească prin hotărâre, pentru o perioadă determinată, produsele sau categoriile de produse şi servicii considerate în situaţii de risc speculativ, adică cele care pot afecta buna funcţionare a economiei sau siguranţa consumatorului.Autor:
Petruţa Obrejan
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
11 Mai 2022


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza