Guvernul, convocat la Cotroceni

Preşedintele Traian Băsescu a discutat, la Cotroceni cu membrii Guvernului despre concluziile Consiliului European de la Bruxelles.

Adăugat: 24 Octombrie 2011
Ultima actualizare:24 Octombrie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Băsescu, Valeriu Turcan, a declarat că la întâlnirea de la Palatul Cotroceni, la care au participat membri ai Executivului şi guvernatorul BNR, au fost discutate mai multe teme economice, în contextul ultimelor evoluţii internaţionale.

La întâlnire au participat premierul Emil Boc, guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi mai mulţi membri ai Cabinetului, deţinători ai portofoliilor economice.

"Preşedintele Traian Băsescu va susţine o declaraţie de presă în cursul după-amiezii", a mai spus Valeriu Turcan.

Între miniştrii care au participat la întâlnirea de la Cotroceni s-au numărat Gheorghe Ialomiţianu, Leonard Orban, Elena Udrea, Anca Boagiu, Sulfina Barbu, Ion Ariton, Valeriu Tabără, Laszlo Borbely.

Premierul Emil Boc a spus, după întâlnirea cu şeful statului că mesajul de bază  este acela al unei prudenţe maxime într-un context economic dificil.

Emil Boc a spus că la întâlnirea cu şeful statului au mai participat guvernatorul Băncii Naţionale şi miniştrii cu responsabilităţi pe componenta absorbţiei fondurilor europene şi pe cea economică.

"Mesajul de bază este acela al unei prudenţe maxime într-un context internaţional extrem de dificil, context economic dificil care din nefericire afectează şi România". Emil Boc, premierul României

Boc a menţionat că principalele teme de discuţie au vizat perspectivele economice interne şi internaţionale în baza concluziilor reuniunii de duminică a Consiliului European, absorbţia fondurilor europene şi pregătirea pentru discuţiile cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, care începe marţi la Bucureşti misiunea comună de evaluare acordului stand-by de tip preventiv.

Preşedintele Traian Băsescu a discutat , la Palatul Cotroceni , cu membri ai Guvernului despre dezbaterile de la Consiliul european de la Bruxelles, reuniune considerată crucială pentru soarta zonei euro.

Preşedintele Băsescu a avertizat, la Bruxelles  că România va fi afectată dacă recapitalizarea băncilor europene prezente la noi  s-ar face prin retragere de bani.

"Nu putem accepta o recapitalizare care să fie adusă la volumele necesare prin retragere de bani, spre exemplu, de pe piaţa românească, pentru a face faţă crizelor din interiorul zonei euro". Traian Băsescu, preşedintele RomânieiEl a explicat că întârzierea unei decizii în privinţa Greciei a dus deja la creşterea dobânzilor în regiune , implicit a celor la care România se împrumută, pentru a-şi finanţa deficitele .

La finalul discuţiilor purtate  duminică seara,  la Bruxelles, după întâlnirea cu liderii din toate statele Uniunii Europene, aceştia  s-au aratat încrezători că deciziile vor fi aprobate, peste două zile, la o nouă reuniune.

Principalele măsuri avute în vedere se referă la o mai mare disciplină bugetară şi la găsirea unor soluţii pe termen lung pentru Grecia.

Printre soluţiile înaintate de liderii europeni pentru zona euro s-a numărat recapitalizarea băncilor, o mai bună guvernanţă economică în întreaga Uniune şi  întărirea Fondului de ajutorare a ţărilor cu probleme financiare din zona euro.Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
24 Octombrie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza