Guvernul condus de Sorin Grindeanu va avea 26 de membri şi doi vicepremieri

Lista miniştrilor a fost anunţată astăzi de liderii PSD şi ALDE.

Adăugat: 3 Ianuarie 2017
Ultima actualizare:4 Ianuarie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Premierul desemnat Sorin Grindeanu şi Preşedintele PSD Liviu Dragnea
trimite pe mail

Dacă va trece de votul parlamentului, viitorul executiv va avea doi vicepremieri şi doi miniştri delegaţi.

Pentru unul din posturile de vicepremier, care va îngloba dezvoltarea regională, administraţia publică şi fondurile europene, a fost nominalizată doamna Sevil Shhaideh, a cărei candidatură pentru funcţia de premier a fost respinsă, anterior, de preşedintele Klaus Iohannis.

Celălalt post de vicepremier îi revine lui Daniel Constantin.

În echipa guvernamentală se mai numără Teodor Meleşcanu - la Ministerul de Externe, Petre Daia - la agricultură, Olguţa Vasilescu - la Ministerul Muncii, Viorel Ştefan - la finanţe, Florin Iordache - la justiţie, Ana Birchall - la afaceri europene ori Pavel Năstase - la educaţie.

Miercuri, candidaţii pentru funcţiile de ministru vor fi audiaţi în comisiile parlamentare.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, susţine că viitorul executiv va avea termene stabilite pentru îndeplinirea programului de guvernare.

El precizează că, deşi este un guvern politic, criteriul care a stat la baza alcătuirii cabinetului Grindeanu este pregătirea profesională şi că aproape toţi miniştrii au lucrat la programul de guvernare.

"În formarea guvernului am avut în vedere, împreună cu premierul desemnat, şi o reprezentare semnificativă a femeilor în guvern. Ne-a interesat ca guvernul să fie format din oameni care au experienţă, au determinare, capacitate de muncă pentru a putea pune în practică acest program de guvernare. De asemenea, foarte important, fiecare membru din cabinet să fie compatibil cu primul ministru, a afirmat Dragnea.

"De asemenea, foarte important, fiecare membru din cabinet să fie compatibil cu primul ministru. Sunt mulţi tineri. Premierul a fost foarte interesat ca activitatea în guvern să fie mai puţin politică şi mai mult aplecată către implementarea programului şi către administraţie.

Liviu Dragnea

Premierul desemnat Sorin Grindeanu a precizat că executivul, deşi este alcătuit din oameni politici, se va ocupa strict de aplicarea măsurilor prevăzute în programul de guvernare.

"Suntem un guvern urmare a coaliţiei PSD - ALDE, un guvern politic, dar politica se face în altă parte. Noi vom fi la guvern pentru administrarea ţării", a spus Sorin Grindeanu.

Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu subliniază că responsabilitatea pentru îndeplinirea programului de guvernare este asumată de PSD şi ALDE.

"Viitorul guvern va fi o singură echipă - Guvernul României, punct. Este angajamentul pe care ni l-am luat prin programele de guvernare comune să le ducem la îndpelinire şi sigur că va trebui acest lucru să îl facem în bună ordine".

Călin Popescu Tăriceanu

În forma propusă, PSD va deţine majoritatea ministerelor.

Patru portofolii din viitorul guvern al României revin ALDE.

Miercuri dimineaţă va avea loc audierea membrilor viitorului cabinet în comisiile parlamentare.

Votul pentru învestitură şi depunerea jurământului sunt programate după-amiază, iar mâine seară ar urma să aibă loc prima şedinţă a guvernului condus Sorin Grindeanu.Autor:
Ianna Ioniţă
Editor:
Simona Mihaescu
Reporter:
Mugur Mihăiţă
Adăugat:
3 Ianuarie 2017
Ultima actualizare:
4 Ianuarie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza