Guvernul atacă la CCR Legea privind majorarea salariilor

Guvernul va contesta la Curtea Constituţională legea de modificare a Ordonanţei de Urgenţă privind majorarea salariilor din Educaţie şi din Sănătate

Adăugat: 8 Noiembrie 2016
Ultima actualizare:8 Noiembrie 2016

Politica Romaneasca
Foto: Dacian Cioloş, premierul României
trimite pe mail

Premierul Dacian Cioloş a anunţat că se va cere Curţii Constituţionale un aviz de constituţionalitate pe marginea acestei legi, şi nu pe prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr.20, adoptată în urmă cu câteva luni şi, care, tot de atunci, se află la dispoziţia Parlamentului pentru a fi analizată.

Premierul Dacian Cioloş a început declaraţia de presă cu o întrebare, şi anume, dacă PSD şi partidele care au votat această lege chiar doresc măririle salariale din Educaţie şi Sănătate.

Aceasta, pentru că, spunea premierul Dacian Cioloş, sunt o serie de încălcări ale Constituţiei.

În primul rând, nu s-a făcut o dezbatere reală a amendamentelor propuse, deşi Guvernul a cerut lămuriri.

Procedura spune clar că este nevoie de punctul de vedere al Guvernului, dar aceste amendamente s-au votat în Parlament fără să se ţină cont de părerea Guvernului, preciza premierul Dacian Cioloş.

În al doilea rând, nu se poate ca parlamentarii să nu ştie că înainte cu 6 luni de alegeri, Parlamentul nu mai poate vota legi privind măriri salariale, spunea premierul Dacian Cioloş.

Şi, în al treilea rând, dacă s-ar fi dorit ca această lege să fie constituţională şi aplicabilă, s-ar fi respectat principiul bicameralismului, aceasta în condiţiile în care legea a fost modificată substanţial la Camera Deputaţilor, dar nu s-a mai cerut votul Senatului, după aceea , adăuga premierul Dacian Cioloş.

În opinia sa, această lege va adânci de fapt inechităţile din sistem şi va afecta chiar o eventuală adoptare şi aplicare a legii privind salarizarea bugetarilor.Autor:
Alin Şerbănescu
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
8 Noiembrie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza