Guvernul anunţă planul de restructurare pentru reducerea arieratelor

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea a anunţat că Executivul va adopta un plan de restructurare, în următoarea şedinţă, care va include o reducere a arieratelor companiilor de stat cu aproximativ 2 miliarde de lei.

Adăugat: 15 Februarie 2014
Ultima actualizare:15 Februarie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea
trimite pe mail

Liviu Voinea a declarat, vineri, că au scăzut deja arieratele la companiile de stat şi că se va adopta săptămâna viitoare un plan de restructurare pentru reducerea arieratelor.

"În primul rând, arieratele companiilor de stat, primele pe care le observăm, aproximativ 8 miliarde de lei, au scăzut de la lună la lună. Nu au scăzut atât de agresiv, atât de mult cât ne-am propus să scadă, dar trăim într-un context. În acest context, datoriile sectorului privat nu au scăzut mai rapid decât ale sectorului public, iar raportul e de 4 la 1, deci privatul are datorii la stat de patru ori mai mari decât statul. În şedinţa următoare de Guvern, cum a spus şi domnul prim-ministru, vom adopta un plan de restructurare, care va include o reducere a arieratelor companiilor de stat cu aproximativ 2 miliarde de lei", a  Liviu Voinea, citat de Agerpres.

La începutul acestei februarie, şefa misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România, Andrea Schaechter, arăta că Guvernul nu şi-a îndeplinit ţinta de reducere a arieratelor asumată pentru ultimul trimestru al anului trecut.

"Reducerea arieratelor asumată pentru finalul lunii septembrie - finalul lunii decembrie, de un miliard (de euro - n.r.), nu a fost realizată. Sperăm ca Guvernul să revină şi să recupereze. Trebuie luate măsuri de restructurare în aceste companii. Avem ţinte trimestriale, iar ţinta pentru următoarea perioadă este mai puţin de un miliard", a declara la aceea dată, şefa misiunii FMI în România.

"Nu pot să vă dau nume de companii acum, dar sectorul transporturilor, unde discutăm de ceva vreme, este unul dintre sectoarele care contribuie cel mai mult în termeni negativi la aceste arierate. Aici sunt peste 50% din aceste arierate", arăta Schaechter.

Andrea Schaechter a menţionat totuşi CFR Călători şi CFR Infrastructură, unde bugetele pentru acest an au fost adoptate şi se aşteaptă noi progrese, iar nivelul subvenţiilor trebuie aliniate acestor bugete.
Schaechter a subliniat că această problemă trebuie tranşată până la următoarea întrunire a boardului FMI, care de regulă are loc la două luni de la finalul fiecărei vizite, mai informează Agerpres.Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
15 Februarie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza