Guvernul a decis prelungirea cu încă 30 de zile a stării de alertă

Rămân în vigoare mai multe măsuri, între care şi obligativitatea purtării măştii de protecţie în toate spaţiile închise şi deschise.

Adăugat: 4 Februarie 2022
Ultima actualizare:4 Februarie 2022

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Guvernul a decis prelungirea cu încă 30 de zile a stării de alertă.

Rămân în vigoare mai multe măsuri, între care şi obligativitatea purtării măştii de protecţie în toate spaţiile închise şi deschise.

Au apărut însă modificări legate de accesul persoanelor nevaccinate în magazinele alimentare din marile centre comerciale.

Guvernul a adoptat o hotărâre care stabileşte că în localităţile unde incidenţa este de sub trei la mia de locuitori cinematografele, teatrele şi restaurantele să fie ocupate în proporţie de 50%, iar acolo unde incidenţa depăşeşte trei la mie să se ocupă doar 30% din capacitatea totală.

O altă noutate este aceea că în magazinele alimentare va intra toată lumea, dar agenţii economici sunt obligaţi să organizeze circuite separate de intrare şi de ieşire pentru clienţi.

Secretarul de stat Raed Arafat: Va trebui stabilit clar, patru metri pătraţi pe persoană, luând în considerare numai spaţiul de vânzare ce înseamnă ca să iasă din calcul la suprafaţa respectivă rafturile, zonele de expunere şi tot, şi rămân numai zonele în care circulă oamenii de fapt. Şi ca să fie controlabila situaţia, dacă există 50 de persoane limită, atunci sunt 50 de cărucioare, fiecare persoană intră cu căruciorul ei şi pleacă cu căruciorul, îl lasă afară şi poate intra altă persoană dacă se atinge numărul maxim de persoane.

Tot ieri, guvernul a mai adoptat şi o ordonanţă de urgenţă care extinde de de la 24 la 72 de ore perioada în care trebuie completat formularul digital de intrare în ţară.

O noutate este că acesta nu mai trebuie completat de piloţii avioanelor care vin şi pleacă din România şi de cetăţenii români care locuiesc la graniţele ţării şi muncesc în ţările vecine.

Un alt act normativ, adoptat ieri, stabileşte că o persoană care are doză completă şi nu au trecut 270 de zile de la ultimul vaccin va avea certificatul verde valid.

Dacă au trecut 270 de zile atunci persoana respectivă trebuie să facă a treia doză dacă vrea să călătorească în Europa.

Momentul în care starea de alertă va fi ridicată este tot mai aproape, însă o decizie în acest sens va fi luată în urma unei analize.

Pentru moment presiunea pe sistemul sanitar este destul de mare, în condiţiile în care numărul cazurilor noi de COVID atinge niveluri record, a mai spus şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.Autor:
Andrei Şerban
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
4 Februarie 2022


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza