Guvernatorul BNR, chemat la Senat să dea explicații privind inflația

Mugur Isărescu a fost chemat în fața Comisiei economice a Senatului, să dea explicații privind motivele creşterii inflaţiei şi dobânzilor în ultimele luni.

Adăugat: 29 Martie 2018
Ultima actualizare:29 Martie 2018

Politica Romaneasca
Foto: Mugur Isărescu, guvernatorul BNR
trimite pe mail

Banca Naţională nu are nicio putere asupra preţurilor administrate sau a politicilor fiscale, în afară de purtarea unui dialog şi găsirea unui mix care să ţină sub control echilibrele în economie, a declarat guvernatorul Mugur Isărescu la şedinţa organizată de Comisia economică a Senatului, unde a fost chemat să explice motivele creşterii inflaţiei şi dobânzilor în ultimele luni.

Isărescu a spus că inflaţia a fost redusă în ultimii 3 ani datorită măsurilor de politică fiscală şi a precizat că nu împărţăşeşte viziunea alarmistă asupra inflaţiei şi dobânzilor:

"Noi ţintim, într-adevăr inflaţia, dar o ţintim cu instrumente indirecte. Nu avem nicio putere să intrăm în piaţă, într-un magazin, să îi spunem: păi de ce ai stabilit preţul cutare sau preţul cutare? Nu avem nicio influenţă chiar asupra preţurilor administrate, adică cele stabilite de către guvern. Nu avem nicio putere asupra politicii fiscale decât conlucrarea, discuţia, dialogul şi găsirea unui mix care să ţină lucrurile, echilibrele în economie sub control", a spus Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR  a mai explicat că în ţările din regiune cu care ne putem compara nu a fost crescută dobânda cheie, deoarece inflaţia nu se situa în afara ţintei băncilor centrale respective, iar monedele locale au tendinţe de apreciere, nu de depreciere, cum este în cazul leului.

BNR a majorat anul acesta în două rânduri dobânda cheie, de la 1,75% la 2,25%, primele decizii de acest fel din ultimii aproape 10 ani.

Rata anuală a inflaţiei a fost la finalul anului trecut de 3,3%, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare şi nealimentare, iar BNR a revizuit în creştere la 3,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
29 Martie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza