Greva opoziţiei, "scânteia" care aprinde campania electorală

Chiar dacă nu avem încă o dată certă privind alegerile locale, partidele "se încălzesc" pentru competiţia electorală, până acum tema predilectă fiind greva parlamentară a opoziţiei.

Adăugat: 21 Februarie 2012
Ultima actualizare:21 Februarie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Chiar dacă oficial campania electorală pentru locale nu a început, partidele încep să se "încălzească" pentru confruntarea cu electoratul.

PDL dă semnalul începerii campaniei electorale pentru alegerile locale,  odată cu decizia Biroului Permanent Naţional potrivit căreia "acţiunea de informare a populaţiei" cu privire la greva parlamentarilor USL va continua.

"Noi am decis ca această campanie să continue, resursele sunt cele fireşti, care finanţează  orice activitate a oricărui partid din România", a declarat purtătorul  de cuvânt al PDL, Sever Voinescu.

El a spus că organizaţiile partidului sunt libere să decidă cum vor face această informare.

"Sunt forme variate de informare, care sunt decise de fiecare organizaţie în parte, sunt organizaţii care decid cu fluturaşi, sunt alţii care decid să facă conferinţe de presă, sunt mai multe formule, fiecare va decide", a explicat Sever Voinescu, precizând că nu există o formulă clară şi unică elaborată de Biroul Permanent Naţional  pentru a continua campania de informare a populaţiei privind greva parlamentarilor USL.

Ioan Oltean vrea să arate  "chiulangiii opoziţiei"

Într-o conferinţă de presă, susţinută la Bistriţa, Ioan Oltean a anunţat că partidul a hotărât să declanşeze o "acţiune de informare corectă a opiniei publice" privind greva parlamentară a USL şi va distribui materiale în teritoriu, pentru ca oamenii să afle că aceia pe care i-au votat sunt "chiulangii".

El a prezentat câteva afişe cu imagini ale parlamentarilor PSD şi PNL din Bistriţa-Năsăud – deputatul PSD Emil Radu Moldovan, senatorul PSD Dănuţ Prunea, deputatul PNL Ioan Ţintean.Oltean a spus că afişele pregătită de democrat liberali vor fi distribuite în toată ţara.

"În toată ţara vor fi distribuite, fiindcă toţi chiulesc. Poate că, în felul acesta, se vor întoarce la lucru, pentru că este inadmisibil să se folosească un asemenea protest", a spus Oltean, care nu a precizat însă numărul materialelor tipărite.

El a susţinut că i-a verificat pe parlamentarii opoziţiei şi a aflat că aceştia şi-au ridicat sumele forfetare şi salariile.

Întrebat de ce conducerea Camerei Deputaţilor nu ia măsuri şi nu sistează plăţile către parlamentarii absenţi, Oltean a spus că s-ar putea lua măsuri, dar numai în privinţa indemnizaţiilor de şedinţă şi a diurnelor de deplasare, restul fiind reglementate de Statutul parlamentarului şi nu se pot lua măsuri decât dacă s-ar modifica aceste acte normative.

"Dacă această formă atipică de luptă proletară va continua, va trebui să identificăm un set de măsuri,  pentru că nu vom putea să-i lăsăm să stea acasă până în decembrie şi să fie beneficiarii acestor favoruri. Noi am crezut că e o glumă", a conchis Oltean.

Gheorghe Flutur preferă "metoda ruşinării"

La Suceava, liderul PDL Gheorghe Flutur a anunţat că nu va folosi afişe împotriva USL, ci "metoda ruşinării".

"Nu trebuie să ai afişe. Lumea ştie că chiulesc de la serviciu", a spus liderul PDL Suceava, care a apreciat însă că "metoda ruşinării e cea mai bună".

Şi purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, crede că, prin această campanie, reprezentanţii opoziţiei vor fi determinaţi "să revină asupra deciziei pe argumente raţionale şi politice".

Afişele PDL
, cinci milioane de euro

Purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, a comentat ironic iniţiativa lui Oltean.

"Să fie sănătos, să vedem cine îl crede", a declarat pentru Agerpres Mihai Voicu.

În schimb, preşedintele PSD Bistriţa-Năsăud, deputatul Radu Moldovan, consideră că Oltean ar fi trebuit să dea mai degrabă bani bătrânilor care nu îşi pot cumpăra singuri medicamentele de care au nevoie, decât să plătească tipărirea unor afişe prin care parlamentarii opoziţiei să fie arătaţi electoratului drept "chiulangii".

"Sigur, mi-aş fi  dorit cei cinci milioane de euro pe care i-a folosit Ioan Oltean pentru a tipări fluturaşi, afişe cu parlamentarii opoziţiei, ca să pot încărca cel puţin zece tiruri de ajutoare, dar, din păcate, nu avem astfel de resurse, şi din puţinul pe care îl avem vrem să-i ajutăm şi noi pe cei nevoiaşi", a declarat Radu Moldovan.

"Ioan Oltean uită să spună, şi astfel dezinformează opinia publică, despre decizia USL prin care parlamentarii formaţiunii politice au obligaţia să îşi doneze indemnizaţia cât nu vom lua parte la lucrările Parlamentului", a mai spus Radu Moldovan.

El i-a cerut lui Ioan Oltean "să nu mai manipuleze opinia publică", deoarece cheltuielile sale ca parlamentar sunt "semnificativ reduse".

Oltean, "să justifice prezenţa în Parlament"

"Cum justifică domnul  Oltean prezenţa sa în Parlament de zeci de ani de zile? Ce a făcut el pentru poporul român şi câţi bani a cheltuit el pentru binele poporului". Nicolae BănicioiuDeputatul PSD Nicolae Bănicioiu îl acuză pe Oltean de ipocrizie şi îl întreabă, dacă tot spune că merge în Parlament, ce a făcut pentru români şi pentru judeţul Bistriţa-Năsăud.

"Declaraţia domnului Oltean este plină de ipocrizie. Astfel de personaje ar trebui să rămână de tristă amintire pentru poporul român. Nu ştiu despre ce chiul vorbeşte dl Oltean. Cum justifică domnul  Oltean prezenţa sa în Parlament de zeci de ani de zile? Ce a făcut el pentru poporul român şi câţi bani a cheltuit el pentru binele poporului, respectiv pentru judeţul Bistriţa pe care s-a chinuit să-l falimenteze?", a spus deputatul PSD.

Bănicioiu îi recomandă lui Oltean să să ia medicamente pentru sinistraţi în loc să cheltuie bani pe afişe.

"Eu am fost aici pe banii mei, pentru a-i ajuta pe sinistraţi. Domnul  Oltean, care este la guvernare, ce-a făcut, de exemplu, cu salariul de parlamentar pe luna februarie? Dacă tot răspândeşte afişe pe banii PDL, adică ai săi, îi recomand să ia nişte medicamente pentru sinistraţii din judeţele afectate de căderile mari de zăpadă, pentru că, deocamdată, partidul din care face parte este la guvernare. În loc să-i ardă de politică, domnului  Oltean ar trebui să-i ardă obrazul de ruşine!", a conchis Nicolae Bănicioiu.

USL se concentrează pe numirea candidaţilor

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, că USL îşi propune ca până la 15 martie să-şi desemneze toţi candidaţii la alegerile locale.

El a arătat că va exista şi o oarecare aproximare, având în vedere numărul mare de localităţi din România.

"Asta ne propunem, o să avem o oarecare aproximare, sunt localităţi multe în România, îţi văzut că unele chiar izolate", a spus Antonescu.

Preşedintele PC, Daniel Constantin, a precizat că ţinta USL este ca în jur de 15 martie să aibă desemnaţi toţi candidaţii, de la nivel de preşedinte de Consiliului Judeţean  până la ultima comună.

"Discuţiile sunt mai mult decât avansate. Nu sunt probleme. În mai mult de 95% din cazuri nu sunt probleme", a spus Constantin.

Deocamdată data alegerilor locale nu este stabilită.

Coaliţia de guvernare a agreat data de 10 iunie pentru organizarea acestor alegeri , dar propunerea urmează să  fie  discutată şi cu partidele din opoziţie.
 Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
21 Februarie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza