"Greşeli mari" la recalcularea pensiilor militarilor

Fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, semnalează că recalcularea pensiilor militare duce la un deficit de 200.000 de lei.

Adăugat: 19 Februarie 2013
Ultima actualizare:19 Februarie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Fostul ministru al Apărării, liberalul Corneliu Dobriţoiu, a declarat că, în urma unui audit făcut în mandatul său, a reieşit că recalcularea pensiilor militare s-a făcut neprofesionist, cu mari greşeli, iar statul trebuie să plătească 200.000 de lei în plus, informează redactorul Radio România Actualităţi, Alina Stănuţă.

Întrebat cine este responsabil, senatorul PNL a răspuns: "Vinovaţii vor fi stabiliţi de către organele îndrituite ale statului".

Potrivit lui Dobriţoiu, în urma recalculării pensiilor au fost cazuri în care subofiţerii avea pensii mai mari chiar decât ale unor generali, lucru neîntâlnit în nicio ţară.

"Subofiţerii aveau pensii mai mari decât generalii. În urma procesului de auditare a reieşit faptul că s-a lucrat foarte repede, neprofesionist, sunt greşeli mari. Cu alte cuvinte, statul trebuie să plătească o sumă care excede 200.000 de lei, pe de o parte. Pe de altă parte, în urma procesului de auditare a rezultat faptul că vreo câteva mii bune de dosare nu au fost procesate iar procesul a fost declarat închis în baza legii. Acestea sunt indicii serioase că acolo s-a întâmplat ceva neplăcut", a spus Dobriţoiu.

Fostul ministru spune că tendinţa a fost să crească pensiile pentru a creşte şi "donaţiile" către diverse instituţii.

"Am constatat că bugetul de achiziţii al MApN se îndreaptă către alte zone, ceea ce a generat şi generează serioase lacune privind creşterea capacităţii operaţionale în calitate de aliat al NATO, cu responsabilităţi deosebite. Sunt contribuţii care merg în baza legii la pilonul de pensii private obligatoriu 30% şi acest proces este în creştere. 70% au mers către Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. Mie mi-a generat impresia că tendinţa a fost să crească pensiile ca aceste donaţii să fie cât mai generoase", a afirmat senatorul liberal.

El a susţinut că vinovaţii vor fi stabiliţi de organele abilitate ale statului şi că aceste lucruri s-au petrecut "în mandatul ministrului pe timpul căruia s-a derulat procesul de recalculare a pensiilor militare".

Întrebat dacă este vorba de fostul ministru al Apărării, Gabriel Oprea, Dobriţoiu a răspuns: "Da".

"Nu miniştrii calculează pensiile"

Premierul Victor Ponta a subliniat, marţi, în sendinţa de Guvern, cu privirile la erorile făcute în calcularea pensiilor pentru militari, că acestea nu vor fi recalculate.

Ponta a adăugat cei care au avut atribuţii legale privind recalcularea pensiilor vor răspunde dacă sunt vinovate, în funcţie de concluziile parchetului, Curţii de Conturi sau Avocatului Poporului.

Premierul a mai atras atenţia că "nu miniştri calculează pensiile, ci cei care au atribuţii legale".

El cerut executivului să "nu existe panică" şi a subliniat că acolo unde se vor constata greşeli în calcularea pensiei acestea să fie îndreptate.
 Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Reporter:
Alina Stănuţă
Adăugat:
19 Februarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza