Grecia și-a plătit restanțele la creditele restante

După ce primit banii europeni, Atena a reuşit să îşi plătească nişte restanţe la creditele luate de la FMI sau Banca Centrală Europeană.

Adăugat: 21 Iulie 2015
Ultima actualizare:21 Iulie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Grecia a primit astăzi creditul punte de 7,16 miliarde de euro acordat în regim de urgenţă de Eurogrup la sfârşitul săptămânii trecute.

Astfel Atena a reuşit să îşi plătească nişte restanţe la creditele luate de la FMI sau Banca Centrală Europeană.

Se anunţă o săptămână dificilă la Atena, cu multe decizii care urmează să fie luate pentru facilitarea obţinerii celui de-al treilea pachet de ajutor financiar din partea troicii creditorilor.

Redeschiderea băncilor după două săptămâni a fost un semn de normalizare, în pofida restricţiilor care sunt încă în vigoare pentru eliberarea de numerar

CORESPONDENȚĂ DIN GRECIA Prima zi după trei săptămâni de vacanţă bancară a decurs în condiţii de normalitate, spun autorităţile elene.

Uniunea instituţiilor bancare din Grecia a pus la dispoziţia populaţiei linii de comunicare telefonică, oferind posibilitatea unei informări prealabile corecte şi a evitării aglomeraţiei pentru simple întrebări şi răspunsuri.

Printre operaţiunile bancare permise şi retragerile de numerar cu carduri de debit sau de credit emise de bănci străine care pot fi folosite în continuare fără restricţiile impuse posesorilor de carduri greceşti, atât pentru bunuri cât şi pentru servicii, fireşte în limitele contractuale convenite de banca emitentă.

Tot astăzi, într-un cont special al Bănci Greciei au fost creditată prin Mecanismul European de Stabilitate Financiară tranşa de 3,5 miliarde de euro, reprezentând valoarea obligaţiunilor greceşti achiziţionate de Banca Centrală Europeană.

De asemenea, în această după-amiază, imediat după achitarea datoriei scadente la sfârşitul lunii trecute, directorul pentru comunicare al FMI, Jerry Rice, a anunţat că Grecia nu mai este debitor restant al FMI.

De menţionat că, tot astăzi, Grecia a achitat şi Băncii Europene de Investiţii obligaţiuni în valoare de 25 milioane de euro.

Între timp, după întâlnirea de astăzi cu reprezentanţi ai Comisiei speciale pentru combaterea corupţiei, premierul Tsipras a anunţat că guvernul va înainta curând legislativului un proiect de lege prin care cetăţenii greci să fie constrânşi să declare voluntar sumele depuse în conturi din ţară şi din străinătate.

Pe de altă parte, record istoric în ceea ce priveşte numărul ordinelor de plată în circulaţie pe piaţă.

La sfârşitul lunii iunie, cu puţîn timp înaintea impunerii controlului mişcării de capital, valoarea cecurilor emise în Grecia atinsese 50,5 de miliarde de euro, cu peste 5 miliarde mai mult decât în luna precedentă.

De asemenea, un raport al Băncii Greciei arată că fluxul de depozite s-a intensificat la sfârşitul lunii iunie, dar nu către exterior.

Deponenţii au preferat siguranţa numerarului cu orice risc, decât să păstreze economile în bănci.

Săptămâna a adus şi aplicarea noilor cote de tva, în principal transferul de la 13 la 23%, prin urmare preţuri majorate la numeroase produse şi servicii.

Astfel, călătorii care au folosit astăzi taxiurile sau au cumpărat bilete pentru feribot, de exemplu, au trebuit să plătească cu 10% mai mult.

Tarifele pentru transportul public urban rămân deocamdată neschimbate, dar autorităţile au anunţat că noua politică de preţuri va fi aplicată din septembrie.

Dintre modificările operate cu aplicarea noilor cote de tva am reţinut şi câteva care indică faptul că preţurile variază odată în funcţie de punctul de vânzare al produslui, apoi de etapele de procesare, respectiv de pregătire a acestuia.

Două exemple care se pot dovedi utile: pentru o sticlă cu apă cumpărate din market se aplică tva de 13%, în timp ce aceeaşi sticlă cu apă consumată într-o tavernă va avea tva de 23%.

De asemenea, atenţie la souvlaki: o frigăruie fără sare beneficiază de tva 13%, iar cea cu sare de 23%.

Sănătatea înainte de toate.Autor:
Monica Chihaia
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
21 Iulie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza