Grecia aşteaptă noi propuneri din partea creditorilor internaţionali

Premierul grec Alexis Tsipras declară că Grecia aşteaptă "răbdătoare" ca grupul creditorilor internaţionali să revină cu propuneri realiste, după eşecul de ieri al negocierilor în privinţa datoriilor Greciei.

Adăugat: 15 Iunie 2015
Ultima actualizare:15 Iunie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Tsipras consideră că a răspuns solicitărilor şi că a făcut deja destule concesii.

La rândul său, ministrul de finanţe Varoufakis declară pentru cotidianul german "Bild" că singura soluţie viabilă ar fi restructurarea datoriilor, iar un acord cu partenerii financiari s-ar putea încheia rapid dacă la negocieri ar lua parte şi cancelarul Angela Merkel.

Întâlnirea de ieri, de la Bruxelles, a echipelor de negociatori ai Greciei şi instituţiilor creditoare s-a încheiat brusc, după ce partea elenă a decis să părăsească discuţiile, precizează corespondentul RRA, la Atena.

Au fost suficiente ceva mai puţin de 45 de minute pentru ca delegaţia greacă să anunţe că restricţiile, impunerea de pe poziţii de forţă şi ameninţările nu permit dialogul.

Impasul a fost atribuit exclusiv creditorilor, atitudinii inflexibile şi solicitărilor nerealiste ale acestora, care insistă asupra unor măsuri care, declară guvernul de la Atena, nu mai pot fi luate.

Vicepremierul Ioannis Dragasakis sublinia, la finele întâlnirii de ieri, că au fost făcute compromisuri, propuneri alternative care să acopere veniturile solicitate şi să dechidă calea spre un acord final, dar acestea au fost respinse.

Guvernul grec a adus la masa negocierilor tot ce i s-a solicitat, propuneri convergente, un proiect documentat, a precizat şeful Executivului elen.

Ministrul de finanţe, Yanis Varoufakis, declara în această dimineaţă: "Începe o zi bună, pentru că lucrurile încep să se cristalizeze".

Eurogrupul a fost clar: "Nu semnaţi acordul aşa cum îl dictăm noi. Vă veţi lovi de stânci. Am fi putut semna acordul, să luăm următoarea tranşă şi să continuăm la nesfârşit, dar Europa trebuie să decidă: este Europa băncilor şi a creditorilor sau Europa oamenilor. Noi nu facem jocuri, nu jucăm la cacialma. Ceea ce s-a întâmplat ieri înseamnă: până aici! Nu vom semna o prelungire a crizei", a încheiat Yanis Varoufakis.Autor:
Monica Chihaia
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
15 Iunie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza