Gazele şi curentul se scumpesc

Actualele preţuri la utilităţi nu sunt sustenabile, susţin reprezentanţii Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie.

Adăugat: 25 Octombrie 2011
Ultima actualizare:25 Octombrie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Delegaţia FMI s-a întâlnit în această dimineaţă cu reprezentanţi ai companiilor din domeniul energiei, care au solicitat o scumpire a gazelor şi a electricităţii cu cel puţin 10%.

Este vorba de tarifele pentru consumatorii industriali, dar cu efect direct asupra preţurilor de producţie, transport şi distribuţie din mai toate domeniile.

Furnizorii de gaze se plâng că din cauza menţinerii actualelor preţuri au acumulat pierderi de aproape 200 de milioane de euro în ultimii doi ani.

Şi furnizorii de energie electrică susţin că au probleme mari din cauza întârzierii majorării preţurilor.  

Singurul lucru cert după întâlnirea dintre reprezentanii FMI şi conducerea Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie este că gazele şi curentul se vor scumpi.

Reprezentanţii asociaţiei solicită ca majorarea să fie de două cifre, adică de peste 10%.

Valoarea finală a scumpirii va fi decisă în urma discuţiilor dintre Asociaţia companiilor din Energie şi cei ai Autorităţii Naţionale de Reglementare din Domeniul Energiei.

Furnizorii de gaze susţin, într-un recent comunicat de presă, că au acumulat pierderi de aproximativ 200 de milioane de euro.

Situaţia din domeniul energiei electrice este şi mai delicată. CFR a acumulat datorii de o jumătate de miliard de euro.

Situaţia acestor datorii a fost discutată astăzi cu delegaţia FMI - a declarat preşedintele Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie Frank Hajdinjak.

"Am vorbit şi de CFR şi de datoriile companiei. Sperăm să găsim o soluţie de plată a acestor datorii. E foarte importantă plata lor pentru că situaţia furnizorilor de energie e din ce în ce mai dificilă, a spus preşedintele Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie.

Domeniul energetic, vizat de restructurare

Delegaţia FMI a început, marţi, misiunea de evaluare a acordului preventiv al României.

Cele mai importante teme vor fi bugetul pe anul viitor şi reforma companiilor de stat.

Conform acordului preventiv datoriile istorice ale companiilor de stat, aşa numitele arierate, ar trebui reduse până la sfârşitul acestui an de la aproape 20 de miliarde de lei la 16 miliarde.

Pe lângă reducerea arieratelor companiile de stat vor trebui să-şi reducă pierderile curente, de la 6 miliarde şi jumătate de lei la 4 miliarde de lei.

Înaintea misiunii de evaluare,  şeful delegaţiei FMI, Jeffrey Franks a declarat că domeniul energetic din România are nevoie urgent de restructurare.

Conform acordului preventiv al României cu FMI statul va scoate la vânzare pachete minoritare de acţiuni la mai multe companii din domeniul energiei, printre care ROMGAZ, TRANELECTRICA şi TRANSGAZ.Autor:
Sergiu Şteţ
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Reporter:
Iulian Olescu
Adăugat:
25 Octombrie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza