Găgăuzia a ales Uniunea Vamală Rusia-Belarus în detrimentul UE

Cetăţenii din Găgăuzia, regiune autonomă a Republicii Moldova, au votat în cadrul a două referendumuri, pentru integrarea în Uniunea Vamală Rusia-Belarus şi pentru independenţă.

Adăugat: 3 Februarie 2014
Ultima actualizare:3 Februarie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

În Republica Moldova rezultatele parţiale ale două referndumuri organizate duminică,  în regiunea autonomă Găgăuzia, arată că populaţia acesteia îşi doreşte integrarea în Uniunea Vamală Rusia-Belarus şi este de acord ca parlamentul local să poată opta pentru independenţă.

Participarea la vot a fost una record, în ciuda faptului că autorităţile centrale de la Chişinău nu recunosc referenedumurile.

Conform datelor furnizate prin Comisia Electorală de la Comrat, prezenţa la vot a fost una fără precedent.

Autorităţile locale vor valida cele două referendumuri pentru care ar fi fost suficient să se prezinte doar o treime din numărul de alegători.

Organizarea acestei consultări populare, interzise printr-un act judecătoresc, dar considerată legală de către autorităţile de la Comrat, a fost susţinută de către Partidul Comuniştilor şi cel Socialist şi este nu doar rodul propagandei antieuropene din Găgăuzia, ci reprezintă şi o reacţie la nemulţumirea populaţiei faţă de condiţiile grele de viaţă din regiune.

Actul de nesupunere din partea autorităţilor găgăuze şi semnificaţiile opţiunilor exprimate reprezintă nu atât o victorie a Comratului, cât o înfrângere a Chişinăului - apreciază analiştii politici.

Alegătorii din unitatea teritorială autonomă reprezintă aproximativ 4% din electoratul Republicii Moldova.Autor:
Mircea Dascaliuc
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
3 Februarie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza