Furnizorii de gaze şi energie electrică sunt obligaţi să recalculeze facturile greşite

Guvernul a luat o serie de măsuri pentru a depăși criza facturilor la energie și gaze.

Adăugat: 20 Ianuarie 2022
Ultima actualizare:20 Ianuarie 2022

Politica Romaneasca
Foto: Virgil Popescu, ministrul Economiei. Foto: Ministerul Economiei
trimite pe mail

Furnizorii de gaze şi energie electrică sunt obligaţi să recalculeze facturile greşite pe care le-au trimis populaţiei.

Totodată aceştia nu vor percepe penalizări, plăţile vor fi suspendate până la refacerea facturilor şi este interzisă debranşarea consumatorilor.

Sunt măsuri anunţate ieri de guvern pentru a depăşi situaţia creată de facturile eronate la utilităţi.

Facturile la energie şi gazele naturale în care nu au fost aplicate mecanismele de plafonare şi compensare vor fi refăcute obligatoriu de către furnizori, a declarat, la finalul şedinţei de guvern, ministrul Energiei, Virgil Popescu, care a explicat că această recalculare trebuie să se facă în termen de 15 zile, fără penalităţi şi fără debranşări.

Virgil Popescu: Pentru a preîntâmpina posibile eventuale abuzuri ale vreunei părţi faţă de clienţi pe perioada prezentei ordonanţe de urgenţă de plafonare şi compensare sunt interzise, practic, debranşările. Toţi consumatorii casnici, pe perioada de aplicare a acestei legi, nu numai vulnerabilii, deci toţi consumatorii casnici vor beneficia de interzicerea debranşării. Eu sper ca toată lumea să fie de bună credinţă şi să nu abuzeze de acest lucru şi efectiv doar cei cărora li se întâmplă lucruri şi cu adevărat nu pot să îşi plătească facturi. Perioada se va extinde cu încă 90 de zile după finalizarea acestei scheme de ajutor, finalizarea legii, aşa cum a fost şi data trecută în lege.

Virgil Popescu a detaliat şi paşii care trebuie urmaţi de clienţii nemulţumiţi de sumele existente pe facturi.

Virgil Popescu: Dacă diferenţa de sumă este mai mare de 100 de lei, atunci, la cererea clientului, în termen de cinci zile, furnizorul are obligaţia de a efectua plata, dacă diferenţa e mai mică de 100 de lei, atunci se recuperează din factura următoare.

Scăderea plafoanelor la energie şi gazele naturale, dar şi creşterea limitei de consum ar urma să fie aprobată prin ordonanţă de urgenţă săptămâna viitoare, a mai spus ministrul Energiei.Autor:
Petruţa Obrejan
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
20 Ianuarie 2022


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza