Franţa discută cu uşile închise despre imigraţia romilor

La Paris, este programată luni, o întâlnire ministerială informală pe tema luptei împotriva imigraţiei ilegale.

Adăugat: 6 Septembrie 2010
Ultima actualizare:6 Septembrie 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Miniştri din şapte state discută marţi la Paris problema combaterii imigraţiei ilegale.


 

În capitala Franţei va loc marţi o întâlnire ministerială informală pe tema imigraţiei ilegale.Au fost invitaţi doar miniştrii din  Marea Britanie, Spania, Italia, Germania, Grecia şi Canada, ţări considerate de autorităţile franceze drept cele mai expuse la fenomenul imigraţionist.


 

Vor participa la lucrări  şi reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai preşedinţiei belgiene a UE.  Cei prezenţi la reuniunea de astăzi vor aborda şi situaţia romilor din Uniunea Europeană.


 

Recent Franţa şi-a atras critici pentru organizarea acestei întâlniri în afara contextului european, după cum s-au exprimat membrii Comisiei Europarlamentare pentru Justiţie şi Libertăţi Civile.


 

Eurodeputata Renate Weber consideră organizarea acestei întâniri inacceptabilă, pentru că  tema reuniunii este una de competenţa Uniunii Europene şi nu doar a unui grup de state ales de Franţa.
Renate Weber  consideră acest demers drept o încălcare gravă a principiul cooperării loiale în cadrul UE, în condiţiile în care, ţări ca   România, Bulgaria, dar şi Cehia şi Slovacia nu au fost invitate.


 

Principalele motive de preocupare ale eurodeputaţilor, în general, sunt legate de suspiciunile privind posibila încălcare de către autorităţile franceze a directivelor europene referitoare la libera circulaţie în Uniune şi a prevederilor Cartei Uniunii Europene privind drepturile fundamentale.


 

Comisia Europeană va fi reprezentată în cadrul discuţiilor de către comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom.Deşi se află la Paris, Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, nu a confirmat participarea sa la întâlnirea ministerială dedicată imigraţiei ilegale.Autor:
Claudia Marcu
Editor:
Petruta Obrejan
Adăugat:
6 Septembrie 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza