Forumul Civic al Românilor respinge dialogul privind autonomia "Ținutului Secuiesc"

Locuitorii români ai celor trei judeţe din centrul României pe care UDMR vrea să le grupeze în aşa-zisul "Ținut secuiesc", resping ideea descentralizării.

Adăugat: 20 Septembrie 2014
Ultima actualizare:20 Septembrie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Ioan Lăcătușu, reprezentantul Forumului Civic Maghiar
trimite pe mail

Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş nu va accepta dialogul pe tema proiectului de autonomie a "Ținutului secuiesc", lansat de UDMR, pe considerentul că este "anticonstituţional, anacronic şi nostalgic".

"Le-am spus: persistenţa în mentalo-colectiv a ceea ce înseamnă regiunea autonomă maghiară şi situaţia românilor de atunci; 2) faptul că şi fără un ţinut secuiesc instituţionalizat, comunitatea românească nu a găsit înţelegerea necesară privind problemele de fond identitare. Practic, noi, românii, nu ştim în viitorul ţinut secuiesc autonom care va fi rostul nostru, care va fi statutul nostru, ce vom face, care vor fi perspectivele de dăinuire existenţială", a spus reprezentantul acestui Forum, Ioan Lăcătuşu.

Potrivit proiectului lansat de UDMR, ţinutul secuiesc ar urma să beneficieze de un statut special: va avea un preşedinte, un buget propriu, în condiţiile în care se propune ca jumătate din sumele colectate din taxe să rămână în regiune.

UDMR mai propune ca noua regiune autonomă să aibă şi o curte de apel proprie, iar un judecător ales dintre aparţinătorii comunităţii maghiare să facă parte din Consiliul Superior al Magistraturii şi să participe la judecarea tuturor cauzelor care privesc această regiune.

În şcolile cu predare în limba română din aşa numitul "Ținut secuiesc" urmează să se studieze limba maghiară, se mai arată în proiectul legislativ al UDMR.Autor:
Radio România
Editor:
Luminița Apostolescu
Adăugat:
20 Septembrie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza