FMI recomandă un studiu înaintea adoptării Legii insolvenţei personale

Fondul Monetar Internaţional propune parlamentarilor să aştepte un studiu privind impactul legii falimentului persoanelor fizice, înainte de a începe dezbaterea acerstui act normativ.

Adăugat: 26 Ianuarie 2015
Ultima actualizare:26 Ianuarie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Andrea Schaechter, şefa delagaţiei FMI pentru România
trimite pe mail

Fondul Monetar Internaţional a trimis în acest sens o scrisoare la Banca Naţioanlă a României şi la Ministerul Justiţiei.

Documentul a fost prezentat astăzi de un reprezentat al BNR, Alexandru Stănescu la subcomisia Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, care dezbate la această oră , cu asociaţiile şi instituţiile implicate proiectul de lege privind insolvenţa persoanelor fizice.

Stănescu a dat citire unei scrisori adresate în week-end de şefa Misiunii pentru România a FMI, Andrea Schaechter, prin care se arată că FMI susţine eforturile autorităţilor de a promova o legislaţie în domeniu, dar îşi exprimă îngrijorarea că adoptarea Legii privind insolvenţa persoanelor fizice, fără un studiu de impact adecvat şi consultarea asociaţiilor implicate, ar putea să nu-şi atingă obiectivele.

"Dacă nu este planificată cu atenţie, bine structurată şi implementată, o astfel de lege poate avea un impact negativ în piaţa financiară. Dorim de asemenea să ne exprimăm temerea cuprivire la iniţiativele legislative discutate de Parlament, care urmăresc conversia din monedă străină în lei a împrumuturilor, folosind cursul istoric, iar acest lucru ar putea supune riscului stabilitatea financiară a sistemului" - se arată în scrisoarea trimisă de FMI ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, şi preşedintelui Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Bogdan Ciucă.

Nu este pentru prima dată când reprezentanţii FMI vin în ajutorul băncilor şi amână adoptarea unei astfel legi, văzută ca o soluţie petru datornicii care nu-ţi mai pot plati ratele.

Primele inţiative parlamentare au fost depuse în 2010. 

România este printre puţinele ţări europene care nu are o lege a falimentului personal. Autor:
Radio România
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Alina Stănuţă
Adăugat:
26 Ianuarie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza