Florin Georgescu a negociat cu delegaţia FMI o creştere a deficitului bugetar

Premierul desemnat Victor Ponta şi Florin Georgescu, nominalizat pentru portofoliul Finanţelor, s-au întâlnit cu delegaţia comună a FMI, CE şi BM, unde "Georgescu a negociat, pentru deficit, o extensie de 0,35% din PIB".

Adăugat: 7 Mai 2012
Ultima actualizare:7 Mai 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Premierul desemnat Victor Ponta şi Florin Georgescu, nominalizat pentru portofoliul Finanţelor, s-au întâlnit, luni dimineaţă, cu delegaţia comună a Fondului Monetar Internaţional, a Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale, la Palatul Parlamentului.

Premierul desemnat Victor Ponta a declarat la finalul discuţiilor din Parlament, cu delegaţia FMI, BM şi CE, că Florin Georgescu a negociat, pentru deficit,  "o extensie de 0,35% din PIB".              

"S-a negociat de către domnul Florin Georgescu o extensie de 0,35% din PIB, absolut suficientă pentru a acoperi proiectele pe care noi le-am considerat esenţiale", a explicat premierul desemnat.             

Întrebat despre noua ţintă, de 2,25%, Ponta a susţinut că este mult sub 3%.

"Oricum mult sub 3%, acea limită de 3% de pe ESA nu va fi în niciun caz şi în nicio variantă depăşită", a asigurat Ponta. 

Premierul desemnat a mai declarat că, de la 1 iunie, salariile bugetarilor vor creşte cu 8%, restul de până la 15% urmând să fie acordat tot în cursul anului 2012, în luna octombrie sau noiembrie.
    
Ponta a precizat că restul de bani de până la 15% va fi primit de către bugetari în funcţie de rezultatele economice, dar cu siguranţă în cursul anului 2012, în luna octombrie sau în luna noiembrie.       

O nouă rundă de discuţii Băsescu-FMI

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit, duminică, la Palatul Cotroceni, cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

Preşedintele Băsescu a spus, în preambulul discuţiilor, că nu va trimite scrisoarea de intenţie  în  Parlament, dacă  nu se va găsi soluţia ca deficitul structural, fondul pentru sănătate şi cel al pensiilor să nu fie afectate.

"Aşa cum s-a discutat cu ministrul Finanţelor, elementul-cheie, legat de plăţile pe care trebuie să le faceţi în perioada următoare, trebuie să rămână la un anumit nivel, astfel încât deficitul structural şi fondul pentru sănătate şi cel al pensiilor să nu fie afectate. Este un element esenţial, din punctul meu de vedere. Nu voi trimite scrisoarea în  Parlament, dacă acest principiu este afectat. În alte domenii, am înţeles că nu avem mari progrese în privinţa reformelor, însă programul a fost renegociat, în ultimele zile, şi se va bucura de succes în perioada următoare", a spus preşedintele.

Georgescu: Practic, acordul este negociat şi încheiat cu succes
    
Florin Georgescu, ministrul desemnat pentru Finanţe, declara, sâmbătă, că discuţiile cu organismele financiare internaţionale s-au încheiat cu succes şi asta reprezintă o angajare fermă a Guvernului Ponta pentru continuarea reformelor, pentru continuarea politicilor marcroeconomice vizând asigurarea stabilităţii economice şi financiare a ţării.

"Practic, acordul este negociat şi încheiat cu succes. Ca efect al caracterului ferm al politicilor şi reformelor structurale, sectoriale cuprinse în acord s-au identificat sume suplimentare care au permis majorarea deficitului bugetar, respectând ţinta limită de 3% în relaţia cu Uniunea Europeană pentru acest an şi de asemenea respectând angajamentele faţă de Fondul Monetar Internaţional", a spus Georgescu.

Negocierile care au avut loc cu FMI, la sfârşitul săptămânii, s-au încheiat cu succes, după două zile de discuţii la BNR partea română şi delegaţia instituţiei internaţionale stabilind termenii noii scrisori de intenţie la acordul de tip preventiv.
    
România are în derulare un acord de tip preventiv cu FMI în valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o înţelegere similară cu Comisia Europeană pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro şi o linie de credit de 400 milioane euro de la Banca Mondială.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
7 Mai 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza