Fermierii britanici se tem de ridicarea restricţiilor de muncă pentru români şi bulgari

Fermierii britanici se tem că recolta de căpşuni de anul viitor va fi redusă din cauza ridicării restricţiilor pe piaţa muncii impuse românilor şi bulgarilor în Marea Britanie, relatează cotidianul Daily Mail.

Adăugat: 16 Februarie 2013
Ultima actualizare:16 Februarie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Fermierii apreciază că 22.000 de muncitori agricoli din cele două state care în prezent lucrează ca culegători de fructe pe timpul verii vor părăsi câmpurile de căpşuni pentru locuri de muncă mai bine plătite şi mai confortabile la oraş, citează Mediafax.

Ei susţin că vor rămâne prea puţini lucrători să le culeagă şi drept consecinţă, magazinele şi supermarketurile riscă să ducă lipsă de căpşuni şi alte recolte sezoniere.

Potrivit sursei citate, pericolul reprezentat de reducerea numărului de culegători de fructe a fost dezvăluit de consilierul pe migraţie al ministerului de Interne britanic, profesorul David Metcalf.

Profesorul Metcalf a declarat că Uniunea naţională a fermierilor solicită relaxarea reglementărilor în domeniul migraţiei, pentru a permite zecilor de mii de lucrători agricoli din afara Europei să vină în Marea Britanie cu scopul de a înlocui forţa de muncă reprezentată de români şi bulgari.

Cetăţenii celor două state est-europene care s-au alăturat Uniunii Europene în 2007 vor putea lucra în Marea Britanie fără restricţii de anul viitor.

În prezent, 21.750 de români şi bulgari vin în Marea Britanie pentru şase luni în baza Schemei lucrătorilor agricoli sezonieri.

Încheierea restricţiilor pe piaţa muncii ar putea însemna că mulţi dintre aceşti lucrători vor alege alte locuri de muncă în Marea Britanie.

 Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
16 Februarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza