Experţii OSCE: Alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, democratice

Alegerile prezidenţiale, de duminică, din Republica Moldova au fost democratice, iar libertăţile fundamentale ale omului au fost respectate, consideră observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa - OSCE.

Adăugat: 1 Noiembrie 2016
Ultima actualizare:1 Noiembrie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ei au semnalat, însă, şi o serie de aspecte negative, precum lipsa de transparenţă în finanţarea campaniei electorale.

Până acum, au fost centralizate 99,47% din voturile exprimate în primul tur, de acum două zile, iar rezultatele arată că socialistul prorus, Igor Dodon, a acumulat cu puţin peste 48% din sufragii, în timp ce reprezentanta partidelor proeuropene, Maia Sandu, are doar 38%.

Cei doi se vor confrunta în cel de-al doilea tur, la 13 noiembrie.

Atât Igor Dodon, cât şi Maia Sandu au calificat rezultatul primului tur al alegerilor prezidenţiale de duminică drept victorii şi s-au arătat convinşi că vor învinge în cel de-al doilea tur de scrutin. În opinia lor, rezultatele alegerilor demonstrează că cetăţenii doresc schimbarea actualei puteri, preciozează corespondentul Radio Chişinău.

Rezultatele alegerilor de duminică demonstrează că cetăţenii Republicii Moldova îşi doresc o guvernare de stânga şi sunt împotriva actualei conduceri proeuropene, a declarat Igor Dodon.

"Celebrăm o primă victorie comună asupra minciunii şi a hoţiei", a declarat Maia Sandu într-o conferinţă de presă, în care a ieşit alături de alţi lideri politici care au susţinut-o în primul tur de scrutin, dar şi de reprezentanţi ai societăţii civile şi oameni de cultură.

Totodată, ea a menţionat că rezultatele de duminică sunt doar o primă victorie şi a îndemnat cetăţenii să se mobilizeze la alegeri.Autor:
Laurenţiu Văduva
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
1 Noiembrie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza