Executivul a aprobat două scheme de ajutor de stat în domeniul energiei

Vor primi finanţări marii consumatori industriali, precum ALRO sau Azomureş, dar şi companiile producătoare de energie care vor recurge la resurse regenerabile.

Adăugat: 11 Februarie 2022
Ultima actualizare:11 Februarie 2022

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Guvernele României şi al Republicii Moldova urmează să semneze astăzi la Chişinău într-o şedinţă comună mai multe acorduri de cooperare în domenii, precum: energie, educaţie sau proiecte de infrastructură.

Ţara noastră le va oferi autorităţilor de la Chişinău fonduri de 100 de milioane de euro, asistenţă financiară nerambursabilă. În şedinţa de ieri, executivul a aprobat două scheme de ajutor de stat în domeniul energiei.

Vor primi finanţări marii consumatori industriali, precum ALRO sau Azomureş, dar şi companiile producătoare de energie care vor recurge la resurse regenerabile.

Ministerul Energiei a fost mandatat să se consulte cu reprezentanţii Comisiei Europene în ceea ce priveşte continuarea schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea marilor consumatori de energie, spune Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, precizând că se încearcă atât păstrarea competitivităţii întreprinderilor româneşti, cât şi păstrarea locurilor de muncă din aceste sectoare.

Dan Cărbunaru: Aceste de ajutor de stat au fost implementate în România în perioada 2019-2021, au dat rezultate, în condiţiile în care aceste companii din sectoare energo-intensive, contribuie anual cu aproximativ 6% din PIB-ul României.

Tot în domeniul energiei, executivul a adoptat două scheme de ajutor finanţate atât din fonduri naţionale, cât şi europene şi care vizează susţinerea acelor investiţii care valorifică sursele regenerabile de energie, cum ar fi: biomasa, biogazul şi energia geotermală.

Dan Cărbunaru: Iar cea de-a doua schemă de ajutor de stat are ca obiectiv sprijinirea investiţiilor în cogenerare de înaltă eficienţă pentru a realiza economii de consum de combustibil şi a evita astfel emisiile de carbon aferente combustibililor fosili. Cele două scheme de ajutor însumează 82 de milioane de euro, potenţialii beneficiari fiind întreprinderi care produc energie şi unităţi administrativ-teritoriale sau asociaţii de dezvoltare intercomunitară care realizează ori modernizează instalaţii care produc energie.

Guvernul a luat, de asemenea, o serie de decizii care vizează domeniul educaţiei, a majorat costurile standard pentru elevi şi a alocat sume pentru programul "Masa caldă" din 150 de unităţi de învăţământ.Autor:
Petruţa Obrejan
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
11 Februarie 2022


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza