Ascultă Radio România Actualitaţi Live

EXCLUSIV USL s-a rupt. Cum colaborează PSD şi PNL în teritoriu?

În unele judeţe, PSD şi PNL vor colabora şi în continuare, în timp ce în alte judeţe colaborarea nu va mai continua, PNL şi PSD fiind de ceva timp în opoziţie.

EXCLUSIV USL s-a rupt. Cum colaborează PSD şi PNL în teritoriu?

Articol de Radio România, 26 Februarie 2014, 15:36

Chiar dacă la centru USL s-a rupt oficial, potrivit unei rezoluții a liberalilor, filialele PNL din teritoriu au deplina libertate de a încheia alianțe pe plan local, în scopul asigurării unei bune guvernări locale.

Reporterii Radio România Actualități i-au întrebat pe liderii locali ai PSD și PNL cum vor colabora în viitor.

Poziții divergente în Mehedinți

Președintele PSD Mehedinți, Adrian Duicu, a declarat că, "din punctul său de vedere USL poate funcționa în Mehedinți, dar depinde de colegii de la PNL ce decizie vor lua".

În schimb, președintele PNL a declarat că "alianța USL nu a funcționat niciodată în Mehedinți, deci nu are ce să continue", transmite corespondentul Radio România, Mihai Bădescu.

PSD și PNL, prieteni la Galați

În privința colaborării în plan local cu PSD și PC, președintele PNL Galați, deputatul Victor Paul Dobre, a declarat pentru RRA că "noi am funcționat în formula aceasta nu din 2012 (de la înființarea USL), ci din 2008 și cred că vom putea menține această colaborare și în viitor. Nu mai putem sa îi spunem ca este vorba de o alianță, ci de o coaborare cu PSD si PC care funcționează".

Și purtătorul de cuvânt al PSD Galați, Claudiu Brânzan a declarat că "deocamdată nu sunt motive să nu continuăm în plan local colaborarea cu PNL și PC".

Pe de altă parte, în ultima perioadă, în Consiliul Local Galați, inițiativele grupului de consilieri locali PNL au fost susținute de grupul de consilieri PDL și de unicul consilier local UNPR, în timp ce de cealaltă parte s-au situat consilierii PSD și PC, transmite corespondentul Radio România, Maria Măndiţa.

USL Alba nu a funcționat niciodată

În Alba, ruperea USL-lui nu a produs nici un efect deoarece alianța locală s-a dizolvat practic imediat după alegerile din 2012.

Sub pretextul că în judet, alianţa nu a câştigat alegerile, fiecare partid a făcut ce a crezut mai bine fără să ţină cont de protocolul USL.

În Consiliul Judeţean, PNL-ul colaborează cu PDL-ul formând majoritatea și având şi o funcţie de vicepreşedinte.

Aceaşi alianţă a fost încercată şi la nivelul Consiliului Local Alba Iulia, fără succes însă, iar până la urmă PDL-ul a făcut o alianţă majoritară cu PP-DD, care are o funcţie de viceprimar.

În celelalte localităţi s-au format o serie de alianţe în funcţie de interesele locale, de asemenea fără a ţine cont de protocolul naţional, a transmis corespondentul Radio România, Mihai Bantea.

PNL și PSD, același drum în Suceava

Liderul PSD Suceava, Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, a spus în cadrul unei conferinţe de presă, că va avea discuţii cu reprezentanţii PNL şi că va propune păstrarea actualelor structuri din CJ şi consiliile locale, precizând că înţelegerea PSD-PNL la Suceava exista şi înainte de înfiinţarea USL.

Nechifor a mai spus că regretă decizia PNL de a părăsi guvernarea, de a denunţa protocolul USL şi a subliniat că momentul ales nu a fost cel mai bun pentru că, după o scurtă perioadă de guvernare, USL a reuşit să atingă indicatori importanţi, a transmis corespondentul Radio România, Mihaela Buculei.

PSD, în inferioritate la Arad

Președintele PSD Arad, Dorel Căprar, dorește în continuare colaborarea cu PNL la Arad, unde exisă o situație specială.

Majoritățile din Consiliul Județean și Consiliul Local Arad sunt formate de PDL, UDMR și PPDD.

PSD si PNL sunt aici în opoziție, a transmis corespondentul Radio România, Ioan Suciu.

Război pe față în Vâlcea

La nivelul judetului Vâlcea, USL funcționează doar la nivelul existenței unor directori pe funcții la diferite deconcentrate din județ.

De nenumărate ori, în Vâlcea această alianță nu a funcționat din cauza reproșurilor permanente adresate de către Cristian Buican, președintele PNL Valcea, actualului președinte al Consiliului Județean Valcea, Ion Câlea.

În cadrul alegerilor interne ale PDL, Cristian Buican s-a prezentat acuzâd actuala guvernare și a arătat cu degetul spre posturile reduse pe care PNL le ocupă în Vâlcea la diferite instituții.

În repetate randuri, s-a susținut că la Vâlcea această alianță era destinată rupturii mult mai devreme, a transmis corespondentul Radio România, Ana-Maria Cârstea.

Liberalii ar putea face opoziție la Bistrița-Năsăud

Prefectul județului Bistrița-Năsăud, Ioan Tintean, fost copreședinte al USL la nivel județean, a declarat, miercuri, că, în situația în care vor fi schimbați din funcții șefii de instituții nominalizați de PNL, liberalii ar putea face opoziție la nivelul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și în cele locale.

Prefectul a adăugat că înainte de a lua orice decizie, se va consulta cu foștii săi colegi din PNL Bistrița-Năsăud.

Întrebat dacă este posibil sa fie schimbati în perioada următoare șefii de deconcentrate susținuți de PNL, el a răspuns: "Nu cred că vor fi".

Discuții în contradictoriu la Timiș

Președintele PNL Timiș, Nicolae Robu a reacționat printr-o declarație de presă, spunând că "USL a fost un proiect politic serios pe care PSD l-a trădat" și a precizat că în calitate de vicepreședinte al PNL la nivel național ,a votat pentru ieșirea de la guvernare și desfiintarea USL.

La rândul sau, liderul PSD Timis, Titu Bojin, președintele al Consiliului Județean a declarat că regretă ruperea USL.

Acesta s-a declarat în mai multe rânduri mulțumit de colaborarea cu PNL Timiș și a spus că pe plan local nu s-a luat încă o decizie privind viitorul acestei alianțe, a transmis corespondentul Radio România, Alina Bujancă.

La Sibiu se poate continua

Preşedintele organizaţiei judeţene PNL Sibiu, deputatul Mircea Cazan, spune că PNL Sibiu va încerca şi în continuare să găsească cele mai bune soluţii pentru a asigura stabilitatea administraţiei publice locale în interesul cetăţenilor, iar acest lucru nu va exclude o colaborare în continuare cu PSD.

Contactat telefonic de corespondentul RRA, Mircea Cazan a declarat că nu s-a luat formal o decizie în acest sens la nivelul organizaţiei judeţene a PNL dar, în opinia sa "se poate continua colaborarea cu PSD" pentru proiectele în interesul cetăţenilor, a transmis corespondentul Radio România, Carmen Vulcan.

La Botoșani, PNL și PSD nu își pun bețe în roate

Președintele organizației județene PNL Botoșani, care este și Presedintele Consiliului Județean Botoșani, Florin Turcanu, s-a întâlnit la Bucuresti cu deputatul PSD, Andrei Dolineaschi, unde au stablit să aiba un comportament corect fata de cetățenii județului Botoșani, după ruperea USL.

Florin Turcanu speră ca PSD-ul să nu blocheze proiectele Consiliului Județean de la ministere și dă asigurări că liberalii nu vor bloca proiectele primarilor PSD din judetul Botoșani.

Presedintele executiv al PSD Botoșani, Ovidiu Portariuc, s-a declarat dezămagit de decizia luată de delegația permanentă a PNL, de a rupe USL-ul, și spune că liberalii vor trebuie să dea explicații în fața electoratului pentru decizia luată.

Acesta a precizat ca obiectivul principal al social-democraților este să ducă la îndeplinire obiectivele asumate în campanie de USL și că, în ceea ce privește situația din Consiliul Local, nu are emoții pentru că alianța PDL-PNL nu mai reprezintă ceva nou.

La Constanța e posibil orice

Membrii PNL din structurile locale din județul Constanța pot face aliante sau înțelegeri cu orice partid privind proiectele pe care doresc sa le sustină.

Președintele organizației județene a PNL Constanța, deputatul Gheorghe Dragomir, a declarat că, deși USL s-a rupt la nivel național, în teritoriu, consilierii județeni, municipali sau locali au libertatea de a vota alături de orice formațiune politică pentru a sustine proiectele bune pentru comunitate, a transmis corespondentul Radio România, Mona Constantinescu.

PNL și PSD, mai degrabă prieteni la Olt

Președintele PNL Olt, deputatul Gigel Știrbu, a declarat că la nivel județean poate continua colaborarea cu PSD în condițiile în care atât liberalii din filială, cât și social-democratii vor fi de acord.

Știrbu a explicat că liberalii nu vor denunța protocolul cu PSD deoarece nu au avut divergențe majore care să radicalizeze pozițiile, dar a completat Știrbu, aceste chestiuni vor fi discutate joi, cu colegii din partid, în Biroul Județean.

Potrivit deputatului Gigel Stirbu, este posibil ca PSD să nu mai vrea să colaboreze cu PNL, ramâne de vazut.

Liderul PNL Olt a mai afirmat că în Consiliul Județean Olt, PSD si UNPR au majoritate, iar consilierii liberali nu se vor opune proiectelor supuse dezbaterii și aprobării în acest for dacă ele sunt în interesul cetățenilor.

Gigel Stribu a menționat că, opinia sa, la nivelul conducerilor instituțiilor publice deconcentrate nu ar trebui să aibă loc schimbări, deoarece funcțiile de conducere au fost ocupate prin concurs, de profesioniști, majoritatea nefiind membri de partid, a transmis corespondentul Radio România, Laura Stoican.

Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România
Știri 24 Aprilie 2024, 10:08

Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România

Sunt în discuţie mai multe formule de calcul, dar pentru început salariul minim brut ar urma să crească de la 1 iulie de la...

Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România
România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală
Știri 23 Aprilie 2024, 16:47

România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală

Domenii precum apărarea, energia nucleară, investiţiile şi comerţul exterior s-au aflat în centrul convorbirilor dintre...

România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală
Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră
Știri 22 Aprilie 2024, 17:15

Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră

Cu 261 de voturi pentru şi şapte împotrivă, plenul reunit a aprobat şi solicitarea şefului statului pentru participarea...

Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră
Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Știri 22 Aprilie 2024, 13:50

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud

Coreea de Sud este prima ţară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relaţiile la nivel de parteneriat strategic.

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră
Știri 22 Aprilie 2024, 10:43

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră

Parlamentul se reuneşte în şedinţă comună pentru a supune aprobării solicitările preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la...

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră
Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța
Știri 19 Aprilie 2024, 19:50

Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța

Dezvoltarea capacităţii Portului Constanţa, cel mai mare hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră pentru Europa...

Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța
Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament
Știri 19 Aprilie 2024, 13:16

Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament

Conducerea Societății Române de Radiodifuziune (SRR) a depus la Parlament, săptămâna aceasta, raportul de activitate pe anul...

Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament
Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare
Știri 19 Aprilie 2024, 09:18

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare

Interviu cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare