Eugen Tomac, preocupat de soarta românilor din Valea Timocului

Eurodeputatul Eugen Tomac atrage atenţia asupra nerespectării de către Serbia a acordului bilateral privind minoritățile naționale.

Adăugat: 25 Aprilie 2020
Ultima actualizare:25 Aprilie 2020

Politica Romaneasca
Foto: Eugen Tomac, eurodeputat. Sursa:facebook.com/pg/tomaceugen/photos
trimite pe mail

Eurodeputatul Eugen Tomac trage un semnal de alarmă asupra nerespectării de către Serbia, a acordului bilateral privind minoritățile naționale, semnat în martie 2012 la Bruxelles.

Eugen Tomac le solicită oficialilor europeni să intervină pentru ca celor aproximativ 300.000 de vorbitori de limba română din Valea Timocului să le fie respectate drepturile elementare.

Eugen Tomac dorește din partea Comisiei Europene un punct de vedere cu privire la acțiunile avute în vedere pentru rezolvarea problemelor minorității românești din Serbia, se mai precizează într-un comunicat de presă.

"Am atenționat acum două săptămâni, în plenul Parlamentului European, asupra nerespectării de către Serbia a Acordului bilateral privind protecția minorităților naționale, semnat la Bruxelles în martie 2012. Autoritățile sârbe nu au nici cea mai mică intenție să respecte drepturile celor aproximativ 300 000 de vorbitori de limba română din Serbia, iar un astfel de comportament nu poate fi tolerat, mai ales în contextul atenției pe care Uniunea Europeană o acordă în ultimii ani Balcanilor de Vest. Este nevoie de intervenția noastră urgentă. Nu putem ignora încălcarea evidentă a drepturilor elementare ale unor oameni de către un stat candidat la UE.
Prin urmare, trag un semnal de alarmă și adresez următoarele întrebări:

1  Care este opinia Comisiei cu privire la nerespectarea de către Serbia a Acordului bilateral privind protecția minorităților naționale?

2  Ce acţiuni are în vedere Comisia spre a soluţiona această situaţie?

3  Are în vedere Comisia o investigație la zi a situației minorității românești din Serbia?
", se precizează în solicitarea adresată de Eugen Tomac, Comisiei Europene.

Vezi AICI solicitarea adresată de eurodeputatul Eugen Tomac

Răspunsul Comisiei Europene

În răspunsul Comisiei Europene se arată că acest for monitorizează îndeaproape situația generală a statului de drept în Serbia, inclusiv evoluțiile legate de minoritățile naționale.

"În contextul negocierilor privind capitolul 23 „Sistemul judiciar și drepturile fundamentale”, Serbiei i se solicită să pună în aplicare cadrul său juridic referitor la drepturile persoanelor aparținând minorităților, precum și planul de acțiune pentru exercitarea drepturilor minorităților naționale, în integralitatea sa. Aceste acțiuni vor contribui la punerea în aplicare efectivă și uniformă pe întregul său teritoriu a recomandărilor Comitetului consultativ al Convenției-cadru pentru protecția minorităților naționale a Consiliului Europei.

Un accent deosebit este pus pe educație, utilizarea limbilor minorităților, accesul la mass‐media și la servicii religioase în limbile minorităților, precum și o reprezentare adecvată în administrația publică.

Comisia monitorizează îndeaproape situația generală a statului de drept în Serbia, inclusiv evoluțiile legate de minoritățile naționale".

Vezi AICI răspunsul Comisiei EuropeneAutor:
Politica Romaneasca
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
25 Aprilie 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza