Emil Boc susţine regionalizarea

Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, se declară un susţinător al regionalizării, având în vedere că ultima reformă administrativă a fost în 1968, iar "actuala legislaţie nu mai corespunde realităţilor României în UE".

Adăugat: 20 Iunie 2013
Ultima actualizare:20 Iunie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Emil Boc a declarat, joi, la Cluj-Napoca, la o dezbatere despre regionalizare şi descentralizare organizată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, că apreciază că procesul de regionalizare nu este unul formal, spre deosebire de cel al revizuirii Constituţiei, unde "cetăţenii nu au avut un cadru pentru a-şi expune un punct de vedere".
    
"Sunt un susţinător al regionalizării pentru că ultima reformă administrativă a fost în anul 1968, iar actuala legislaţie nu mai corespunde realităţilor României în UE. Apreciez faptul că procesul de regionalizare nu este unul formal, spre deosebire de cel al revizuirii Constituţiei, care a fost expediat într-un forum constituţional, care a fost inexistent, iar cetăţenii nu au avut un cadru pentru a-şi expune un punct de vedere", a spus Boc, citat de Mediafax.

"Regionalizarea este absolut necesară pentru a realiza un grad mai bun de absorbţie a fondurilor europene, vom avea propriile programe operaţionale în fiecare regiune, astfel încât nu va mai trebui să aşteptăm ani buni pentru semnarea proiectelor". Emil Boc

Primarul de la Cluj a declarat că o posibilă soluţie juridică ar fi comasarea judeţelor şi schimbarea doar a legii de organizare teritorială.

Astfel, viitoarele regiuni ar putea purta titlul de judeţe, la fel cum în Polonia poartă numele de voievodate, a spus el.

Emil Boc a afirmat că introducerea unui nivel administrativ suplimentar între judeţe şi Guvern, regiunea va complica şi mai mult birocraţia.

Fostul prim-ministru a ţinut să mai menţioneze că soluţia este introducerea unui sistem care să includă administraţia locală, cea regională şi cea centrală.
    
La Cluj-Napoca se desfăşoară a patra dezbatere publică organizată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice cu privire la procesul de regionalizare-descentralizare.

Evenimentul face parte din seria de consultări organizate de minister începând din luna mai, în fiecare regiune de dezvoltare, pentru definitivarea propunerilor privind procesul de regionalizare-descentralizare.
    
La dezbatere participă vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, reprezentanţi ai grupului de lucru academic din Consiliul Consultativ pentru Regionalizare (CONREG), ai societăţii civile, specialişti, şefi de servicii deconcentrate, parlamentari, primari, prefecţi şi preşedinţi de consilii judeţene din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest.
    
Primele dezbateri au avut loc la Iaşi, Craiova şi Timişoara.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Reporter:
Claudiu Pădurean
Adăugat:
20 Iunie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza