Emil Boc susţine că proiectul Roşia Montană e de competenţa Guvernului. Ponta îl contrazice

Premierul Victor Ponta l-a acuzat pe Emil Boc că încearcă să blocheze proiectul Roşia Montană, care ar fi benefic chiar regiunii în care fostul şef al executivului este acum primar.

Adăugat: 4 Septembrie 2013
Ultima actualizare:4 Septembrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Victor Ponta a declarat că proiectul de lege trimis în parlament prevede că veniturile rezultate din exploatarea de la Roşia Montană vor fi folosite cu prioritate pentru proiecte regionale, cum este şi Autostrada Transilvania.

Premierul a făcut aceste precizări în urma declaraţiilor fostului premier Emil Boc, care a afirmat, miercuri, că Guvernul ar trebui să retragă proiectul de lege care vizează exploatarea auriferă de la Roşia Montană, apreciind că ar fi neconstituţional.

"Înţeleg opiniile diferite - şi e normal şi e democratic - nu înţeleg politicianismul mic, mărunt. În proiectul de lege care a plecat la Parlament este o prevedere specială care spune că veniturile, resursele rezultate - dacă se va face acel proiect - se folosesc cu prioritate şi vor fi alocate în bugetele de stat pentru proiectele regionale. Mai pe româneşte, să înţeleagă şi domnul Boc, care de făcut nu a făcut nimic pentru Transilvania, dacă ar putea să nu ne încurce, ar fi foarte bine. Avem de terminat autostrada pe care au blocat-o în 2005 tot miniştrii PD, Autostrada Transilvania, un proiect esenţial pentru Transilvania", a spus Ponta.

"Mai pe româneşte, să înţeleagă şi domnul Boc, care de făcut nu a făcut nimic pentru Transilvania, dacă ar putea să nu ne încurce, ar fi foarte bine". Victor Ponta

Premierul Victor Ponta îl acuză pe fostul şef de guvern că vrea să blocheze proiecte care ar contribui la dezvoltarea regională.

"Vrem gaze mai ieftine, nu putem exploata gaze. Vrem autostrăzi, nu avem voie să facem proiecte. Stilul ăsta, în care nu ai făcut nimic patru ani şi după aia nu-i laşi nici pe alţii, e, din păcate, un mod foarte mic de a te preocupa de ţară şi eu cred că noi avem curajul să ne facem datoria, atât cât ţine de guvern. Lucrurile esenţiale se dezbat în parlament", susţine la rândul său, Victor Ponta.

Premierul a pledat, de altfel, pentru legiferarea în parlament a contractului de la Roşia Montană.

Emil Boc: Legea e neconstituţională

"Se conferă unei companii private atribuţii de utilitate publică, ce trebuie să aparţină numai guvernului sau autorităţilor publice.(...)Deci, din acest punct de vedere, al regimului exproprierilor, proiectul de lege este neconstituţional". Emil Boc

Primarul Clujului, Emil Boc susţine însă că legea ar fi neconstituţională şi cere guvernului să o retragă din legislativ.

Fostul prim-ministru a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că proiectul Roşia Montană contravine Constituţiei din două motive.

►Întâi, pentru că aparţine unui domeniu aflat în competenţa guvernului şi nu în cea a parlamentului, iar Curtea Constituţională a decis deja într-un caz similar.

►Apoi, susţine Emil Boc, ar fi încălcat regimul exproprierilor.

"Până la urmă, compania care exploatează este o companie privată şi nu poate să facă exproprieri în numele statului. Oricum, statul, acolo, are o participaţie minoritară. Deci, din acest punct de vedere, al regimului exproprierilor, proiectul de lege este neconstituţional", a tras concluzia fostul premier.

Emil Boc consideră că guvernul ar trebui să-şi retragă proiectul din parlament, până la înscrierea lui pe ordinea de zi.
 Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Radu Şarpe
Adăugat:
4 Septembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza