Emil Boc, scurtă biografie

Emil Boc s-a născut la 6 septembrie, 1966, la Răchiţele, judeţul Cluj. Este un politician român. La alegerile locale din 2004, a fost ales primar al municipiului Cluj-Napoca şi în 2008 reales în această funcţie, cu 76,2% din voturi.

Adăugat: 13 Mai 2011
Ultima actualizare:13 Mai 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Din 25 iunie 2005  este preşedinte al Partidului Democrat, şi, după fuziunea cu PLD, preşedinte al Partidului Democrat Liberal  rezultat din această fuziune.


Emil Boc este unul dintre promotorii doctrinei populare.


În urma desemnării ca prim-ministru, formează Guvernul Boc care a primit votul de învestitură al Parlamentului  şi a depus jurământul în faţa preşedintelui  Traian Băsescu în 22 decembrie 2008  si a fost demis de Parlament pe 13 octombrie 2009.


A fost reinvestit in functia de prim-ministru pe data de 17 decembrie 2009  de preşedintele Traian Băsescu.


Este căsătorit cu Oana Boc, lector universitar dr. la Facultatea de Litere din Cluj.Activitate profesionalăA terminat în 1991 cursurile Facultăţii de Istorie şi Filosofie din Cluj, iar în 1995 pe cele ale Facultăţii de Drept.


Începând din 1996 este înscris ca avocat în Baroul Cluj.


Din 2000 este doctor în ştiinţe politice şi filosofie politică, precum şi doctorand în drept constituţional şi instituţii politice.În prezent ocupă postul de conferenţiar universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării şi la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj.Stagii de pregătire şi burse în străinătate- ianuarie 1992 - iulie 1992: bursă la Universitatea din Nottingham, Anglia, în domeniul ştiinţelor socio-psihologice;- februarie 1994 - iunie 1994: visiting scholar la Universitatea din Pittsburgh, USA (ştiinţe politice şi administraţie publică);


- ianuarie - aprilie 1996: visiting scholar la University of Virginia, Charlottesville, USA (ştiinţe politice şi administraţie publică);


- februarie - martie 1997: bursă Tempus la Université Libre de Bruxelles;


- februarie - martie 1998: visiting scholar la Michigan State University, East Lansing, în cadrul Programului Michigan Political Leadership / Transylvania Political Leadership Program;


- aprilie - mai 1999: bursă Tempus la Université Libre de Bruxelles.Cărţi publicate- Separaţia puterilor în stat, Cluj, Presa Universitară Clujeană, 2000.


- Instituţii politice şi proceduri constituţionale în România, Cluj, Editura Accent, 2003; ediţia a II-a, Cluj, Editura Accent, 2005.


- Drepturile omului şi libertăţile publice, Cluj, Editura Accent, 2003.Activitate politicăEmil Boc a deţinut funcţiile de vicepreşedinte al Consiliului Uniunii Asociaţiilor Studenţeşti al Universităţii „Babeş-Bolyai” şi preşedinte al Uniunii Asociaţiilor Studenţilor Comunişti din România, filiala Cluj între 1987 şi 1989.


A fost deputat (2000-2004) şi vicepreşedinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor. Începând din 2003, devine preşedintele executiv al Partidului Democrat şi lider al Grupului parlamentar PD din Camera Deputaţilor.


În acelaşi an a activat ca vicepreşedinte al Comisiei de Revizuire a Constituţiei. În 2004 a fost ales primar al oraşului Cluj-Napoca, iar în 2008 a fost reales.


În 2006, a avut o propunere de a diferenţia TVA-ul în funcţie de venituri, propunere care a fost criticată ca „absurdă” şi „inaplicabilă” de economişti precum Ionuţ Popescu, Daniel Dăianu, Varujan Vosganian.


Ulterior, Emil Boc a explicat că este vorba despre o interpretare eronată; de fapt se referea la necesitatea aplicării măsurilor de protecţie socială într-un mod mai ţintit, astfel încât păturile defavorizate să fie principalii beneficiari ai acestora.


Ideea lui Emil Boc urma să se concretizeze într-un sistem asemănator sistemului „food-stamp” din SUA, în care persoanele cu venituri modeste primesc „tichete de masă” cu care pot cumpăra doar alimente.


La 15 decembrie 2008, în urma alegerilor legislative din 30 noiembrie 2008 şi a retragerii lui Theodor Stolojan, candidatul desemnat iniţial de preşedintele Traian Băsescu, acesta din urmă l-a desemnat pe Emil Boc drept nou candidat pentru funcţia de prim-ministru al României şi a fost validat prin votul Parlamentului la 22 decembrie 2008.Guvernarea 2008-2009Guvernul Boc a preluat o situaţie economică dificilă, pe fundalul unei crize economice.


Pentru a suplimenta veniturile bugetului de stat, guvernul condus de Emil Boc a introdus un impozit forfetar (impozit minim plătit de orice firmă).


De asemenea, pentru a reduce cheltuielile bugetare, a introdus o lege ce interzicea cumulul pensiei cu salariul pentru angajaţii statului.În data de 13 octombrie 2009, guvernul Emil Boc a fost demis prin moţiune de cenzură, după ce toţi miniştrii PSD s-au retras din guvern.Boc a continuat să asigure interimatul, fiind în acelaşi timp Prim-Ministru şi ministru interimar al educaţiei.


După ce Traian Băsescu, susţinut de Partidul Democrat-Liberal, a obţinut un nou mandat de Preşedinte al României la alegerile din decembrie 2009, Emil Boc a fost din nou desemnat candidat la funcţia de Prim-Ministru şi a fost reînvestit în funcţie la 23 decembrie, cu 275 de voturi pentru şi 135 împotrivă.

 

http://ro.wikipedia.org/wiki/Emil_Boc
Autor:
Alina Dobrinescu
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
13 Mai 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza