Economia subterană ajunge "la 30 la sută din PIB"

Potrivit datelor oficiale, economia subterană a reprezentat în România aproape 30 la sută din Produsul Intern Brut.

Adăugat: 27 Iunie 2012
Ultima actualizare:27 Iunie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Datele prezentate miercuri de Comisie Europeană, cu prilejul formulării unor noi recomandări în vederea intensificării luptei împotriva fraudei şi evaziunii fiscale arată că în 2011, nivelul economiei subterane a fost de 29,6% din PIB.

România e depăşită doar de Bulgaria, cu peste 32 de procente, iar media aritmetică europeană a valorii economiei subterane a fost în 2011 de peste 19 procente (19,2%), adică aproape 2 000 de miliarde de euro.

Printre recomandările formulate azi de Comisia Europeană se află stabilirea de sancţiuni minime pentru infracţiunile fiscale şi măsuri comune mai dure împotriva paradisurilor fiscale.

„Să spunem lucrurilor pe nume: evazioniştii fiscali fură din buzunarele cetăţenilor obişnuiţi şi privează statele membre de încasări vitale. Dacă ne dorim sisteme fiscale echitabile şi eficiente, trebuie să eradicăm acest tip de activitate. Există voinţă politică pentru intensificarea luptei în acest sens. Acum este momentul să o transformăm în acţiune", a spus Algirdas Šemeta, comisarul pentru impozitare şi uniune vamală, audit şi antifraudă.

Comisarul a mai adăugat că e nevoie de o strategie comună pentru a combate fraudele.

"Suntem 27 în Uniune, deci avem un avantaj extraordinar – forţa dată de faptul că suntem mulţi. Dacă acţionăm în echipă, cu o strategie comună, putem învinge trişorii şi evazioniştii şi putem recupera sume enorme de bani care sunt datorate în mod legal”, a spus Algirdas Šemeta.

Ce propune Comisia Europeană?

Statelor membre li se cere să se concentreze pe întărirea capacităţii lor administrative de a încasa impozite, aşa cum prevăd în mod clar recomandările de ţară şi să ofere facilităţi celor care se conformează de bună voie.

La nivel internaţional, Comisia speră ca partenerii internaţionali să aplice standarde echivalente celor de la nivelul Uniunii Europene.

Până la sfârşitul acestui an, Comisia va prezenta o strategie implicând stimulente şi sancţiuni pentru abordarea problemei paradisurilor fiscal, iar ideile prezentate miercuri vor fi folosite în elaborarea unui plan de acţiune pentru lupta împotriva fraudei şi evaziunii fiscale, cu măsuri specifice care să poată fi aplicate rapid.Autor:
Carmen Valică
Editor:
Alice Vasiloiu
Adăugat:
27 Iunie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza