Dumitru Chiriță este noul președinte al ANRE

Reprezentanţii opoziţiei au reproşat liderilor PSD şi ALDE politizarea ANRE, în condiţiile în care, arăta deputatul USR, Cristina Prună, social-democraţii declară că nu susţin numirea oamenilor politici în fruntea unor instituţii importante.

Adăugat: 18 Octombrie 2017
Ultima actualizare:18 Octombrie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Dumitru Chiriță
trimite pe mail

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie are, de astăzi, o nouă conducere - Dumitru Chiriţă preşedinte al acestei instituţii, iar pe Nagy Zoltan, vicepreşedinte.

Votul a fost dat cu puţin timp în urmă în plenul celor două Camere şi a fost precedat de discuţii aprins

Reprezentanţii opoziţiei au reproşat liderilor PSD şi ALDE politizarea ANRE, în condiţiile în care, arăta deputatul USR, Cristina Prună, social-democraţii declară că nu susţin numirea oamenilor politici în fruntea unor instituţii importante ale statului.

"Interesele unei pieţe de miliarde de euro vor fi, de astăzi, decise pe Bulevardul Kiseleff. Independenţa ANRE este fundamentală pentru funcţionarea corectă a pieţei. Şi nu o spunem doar noi, USR, o spune şi legislaţia europeană. România nu va progresa deloc în acest fel, dacă nu punem profesionişti la conducerea acestor instituţii", a spus Cristina Prună.

Dezbaterile au continuat cu o serie de replici în contradictoriu între liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, şi liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, preşedinte al Senatului, care conducea şedinţa. Raluca Turcan declara că PNL se pronunţă împotriva numirii noii conduceri la ANRE, deoarece, în acest mod, lista instituţiilor controlate politic va creşte.

Raluca Turcan: Partidul-stat a început întâi cu Curtea de Conturi, pe care a transformat-o într-o anexă de partid. Electrica a fost dată la ALDE şi a transformat-o într-o arenă de joc politic pentru ALDE.

Călin Popescu-Tăriceanu: Nu este momentul, dacă aveţi intervenţii pe proiectul de hotărâre.

Raluca Turcan: Evident, domnule preşedinte al Senatului, nu vă enervaţi atât de tare.

Călin Popescu-Tăriceanu: Deci, pe proiectul de hotărâre, altfel sunt nevoit să vă tai microfonul.

Ioan Munteanu: Auzim permanent: depolitizare - terminaţi! Profesionalism! Vă reamintesc că, doar cu câteva luni în spate, a fost nominalizat la ANRE un om apolitic din PNL - domnul Teodor Atanasiu. Cel care a condus instituţia până astăzi, domnul Nicolae Havrileţ, vine de la depolitizatul PNL. Una spunem, alta facem!

Votul s-a dat pentru social-democratul Dumitru Chiriţă pentru funcţia de preşedinte şi Nagy Zoltan - pentru vicepreşedinte al ANRE.

Şi, tot în şedinţa de astăzi, plenul parlamentului a adoptat modificarea regulamentului de funcţionare a Comisiei pentru controlul parlamentar asupra SRI, în sensul introducerii unui termen de şapte zile în care SRI trebuie să răspundă solicitărilor făcute, precum şi a obligativităţii prezenţei persoanei invitate la lucrările Comisiei.Autor:
Alina Stănuţă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
18 Octombrie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza