Dragnea: Regionalizarea reduce decalajele dintre zonele ţării

Vicepremierul Liviu Dragnea susţine că principalul motiv al regionalizării este asigurarea unei dezvoltări echilibrate, care să reducă decalajele dintre zonele sărace şi cele prospere.

Adăugat: 20 Iunie 2013
Ultima actualizare:20 Iunie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Prezent joi, la o dezbatere publică privind procesul de regionalizare-descentralizare din România, desfăşurată la Cluj-Napoca, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice,  vicepremierul Liviu Dragnea a dat asigurări că prin reforma administrativă se va asigura o repartiţie echitabilă a resurselor de dezvoltare pe întreg teritoriul ţării.

Liviu Dragnea a enumerat, printre obiectivele procesului de regionalizare-descentralizare:

►asigurarea unui standard minim de trai decent în toate localităţile din România,

►descentralizarea competenţelor administrative de interes local, judeţean şi regional,

► asigurarea resurselor financiare pentru exercitarea acestor competenţe.

De asemenea, va fi simplificat sistemul administrativ şi va fi redusă birocraţia, iar pe de altă parte va creşte gradul de absorbţie a fondurilor europene, susţine Liviu Dragnea.

Vicepremierul a negat că regionalizarea ar duce la instabilitate, explicând că acest proces presupune o reformă graduală, în două etape: 2013-2014 şi 2014-2016.

Liviu Dragnea a mai spus că nu se descentralizează statul unitar român, Parlamentul, instituţiile fundamentale ale statului precum armata, justiţia, serviciile de informaţii, poliţia, jandarmeria, instituţiile responsabile de politica externă.

La dezbaterea de la Cluj au fost prezenţi, ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, reprezentanţi ai grupului de lucru academic din Consiliul Consultativ pentru Regionalizare (CONREG), ai societăţii civile, specialişti, şefi de servicii deconcentrate, parlamentari, primari, prefecţi şi preşedinţi de consilii judeţene din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest.

De asemenea, fostul premier, actualul primar al municipiului, Emil Boc a fost prezent la eveniment şi a dcelarat că este un adept al regionalizării.


 Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
20 Iunie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza