Două cereri DNA de arestare pe numele Elenei Udrea

DNA a formulat două cereri de arestare pe numele Elenei Udrea în dosarele Microsoft și "Gala Bute".

Adăugat: 4 Februarie 2015
Ultima actualizare:5 Februarie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Şeful DNA, Laura Codruţa Kovesi, cere sesizarea Camerei Deputaţilor pentru încuviinţarea urmăririi penale, reţinerii şi arestării preventive a fostului ministru Elena Udrea şi în dosarul Microsoft, după ce, anterior, a cerut arestarea preventivă în dosarul "Gala Bute".

Dosarul Microsoft

În dosarul Microsoft, Udrea este acuzată de trafic de influență în încheierea acordului de licențiere Micrososft, spălare de bani și fals în declarații de avere.

"În conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a transmis procurorului general al PÎCCJ referatul cauzei, în vederea sesizării: 1. Camerei Deputaţilor, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţa de Elena Udrea pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni săvârşite în exerciţiul funcţiei: trafic de influenţă (fapte în legatură cu încheierea şi derularea acordului cadru de licenţiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente şi a actelor adiţionale la acestea); trafic de influenţă (fapte în legatură cu derularea contractului e-România); trafic de influenţă; spălare de bani; fals în declaraţii de avere; 2. Ministrului Justiţiei, pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării Elenei Udrea pentru infracţiunile sus menţionate", se arată într-un comunicat al DNA.

"Intenţia lor, şi sunt convinsă, este o tactică pe care am mai văzut-o, este să îmi închidă gura ca să nu spun nimic. Până s-ar întâmpla arestul preventiv, mai sunt câteva zile. Tot mai am timp să spun toate lucrurile pe care le ştiu. Cu siguranţă că voi avea în plenul Parlamentului României o declaraţie, pe care o voi trimite tuturor ambasadelor". Elena UdreaDe asemenea, şeful DNA a solicitat sesizarea ministrului Justiţiei, pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive, ca urmare a înlocuirii controlului judiciar dispus la 29 ianuarie 2015, faţă de Elena Udrea, cu măsura arestării preventive pentru spălare de bani şi fals în declaraţii de avere.

Udrea, acuzată că ar fi pretins mită de 500.000 de euro

DNA o acuză pe Elena Udrea că ar fi pretins suma de 500.000 de euro de la un om de afaceri pentru a-i rezolva problemele din justiție.

Dinu Pescariu ar fi formulat un denunţ cu privire la aceste fapte, precizează DNA.

"În anul 2013, pe fondul cercetărilor efectuate de Direcția Națională Anticorupție în legătură cu derularea contractului de licențiere Microsoft și a măsurilor asigurătorii dispuse față de un om de afaceri vizat de anchetă, Udrea Elena Gabriela ar fi pretins suma de 500.000 de euro pentru a-i rezolva problemele din justiție. Există indicii în sensul că remiterea sumelor de bani ar fi avut loc în mai multe tranșe în perioada iulie 2013 – februarie 2014.
Ulterior instituirii măsurii controlului judiciar la data de 29 ianuarie 2015 (în legătură cu infracțiunile de spălare de bani și fals în declarații de avere), în luările de poziție publice în mass-media, Udrea Elena Gabriela a făcut afirmații cu privire la acuzațiile ce i-au fost aduse, afirmații ce vizează fondul cauzei și care sunt în măsură să influențeze declarațiile inculpatului Cocoș Dorin și ale unui martor, toate acestea în condițiile în care aceasta nu a dat declarații în dosarul penal",
se arată în comunicatul DNA.

COMUNICATUL DNA

Dosarul "Gala Bute"

DNA a cerut arerstarea preventivă a Elenei Udrea și în dosarul Gala Bute pentru "săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu; tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene; folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite; luare de mită".

Faptele au legătură cu atribuirea și folosirea, presupus ilegale, a fondurilor din patrimoniul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului în perioada 2010 – 2012, precizează DNA.

COMUNICATUL DNA

Comisia juridica a avizat favorabil cererea DNA de începere a urmăririi penale a fostului ministru al Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea în dosarul "Gala Bute".
Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminița Apostolescu
Adăugat:
4 Februarie 2015
Ultima actualizare:
5 Februarie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza