Dosarul Revoluţiei din Decembrie 1989 a fost trimis în instanţă

Dosarul Revoluţiei din Decembrie 1989 a fost trimis, astăzi, în instanţă.

Adăugat: 8 Aprilie 2019
Ultima actualizare:8 Aprilie 2019

Politica Romaneasca
Foto: Augustin Lazăr. Sursa: arhivă
trimite pe mail

După aproape 30 de ani de la evenimentele care au dus la căderea regimului Ceauşescu, procurorii militari au finalizat dosarul în care sunt acuzaţi, între alţii, fostul preşedinte al României, Ion Iliescu şi fostul vicepremier, Gelu Voican Voiculescu.

Rechizitoriul are nu mai puţin de 12 volume, a precizat astăzi procurorul general al României, Augustin Lazăr.

El şi-a cerut scuze în numele instituţiei pe care o conduce, pentru ca ancheta a durat aproape trei decenii.

Procurorii militari au constatat că întreaga forţă militară a României, începând cu 22 decembrie 1989, ora 16:00, s-a pus la dispoziţia Consiliului Frontului Salvării Naţionale.

Potrivit Parchetului, din acel moment, grupul condus de Ion Iliescu, Silviu Brucan, Victor Stăncunescu, Nicolae Militaru şi Gelu Voican Voiculescu au lansat diversiuni şi dezinformări pentru a accede politic.

Procurorul Augustin Lază, cu precizări despre dosar: Oameni de cultură, politicieni, cercetători, istorici au exprimat de-a lungul timpului diverse teorii, explicaţii, apercieri în legătură cu momentul Decembrie 1989. Astăzi, juriştii încheie această provocare, prezentând adevărul judiciar, ca parte componentă a unei investigaţii foarte complexe, care a pornit de la ideea că responsabilitatea pentru victimele Revoluţiei din Decembrie '89 nu este una instituţională, ci este o responsabilitate directă, individuală.

Cerecetările au arătat că prin instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului, ar fi fost create numeroase situaţii de foc fratricid, trageri haotice, ordine militare contradictorii, care au provocat peste 860 de decese, 2150 de răniri, lipsirea gravă de libertate a sute de persoane şi vătămări psihice.

Ancheta a mai stabilit că aceste diversiuni şi dezinformări ar fi creat condiţiile condamnării şi execuţiei cuplului prezidenţial Ceauşescu, printr-un proces penal simulat.

Pe de altă parte, dosarul a fost clasat în cazul a peste 15 persoane, din cauză că au fost deja judecaţi în alte dosare, a intervenit decesul, sau nu există probe. Dintre aceste persoane îi amintim pe fostul dictator Nicoale Ceauşescu, Petre Roman, Silviu Brucan, Vasile Milea, Victor Stănculescu sau Cico Dumitrescu.Autor:
Diana Surdu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
8 Aprilie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza