Doliu național la Timișoara în memoria eroilor căzuți la Revoluție

La Timișoara sunt organizate manifestări comemorative, cu ocazia marcării a 28 de ani de la Revoluția din decembrie 1989.

Adăugat: 17 Decembrie 2017
Ultima actualizare:17 Decembrie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

La Timişoara este zi de doliu, astăzi, în memoria eroilor căzuţi acum 28 de ani în timpul Revoluţiei din decembrie 1989 care a dus la căderea comunismului.

Drapelele au fost coborate în bernă şi poartă banderole negre pentru că este zi de doliu la Timişoara.

În cursul dimineţii clopotele Catedralei Mitropolitane au bătut în amintirea eroilor martiri.

În biserici şi cimitire se oficiază slujbe de pomenire şi parastase şi se vor depun coroane de flori la monumentele dedicate celor care şi-au pierdut viaţa pentru libertate.

La ceremonii participă foşti revoluţionari din mai multe judeţe ale ţării şi din Timişoara, membri ai familiilor îndoliate şi autorităţi locale.

Seara, de la ora 19:00, pe treptele Catedralei se va ţine un moment de reculegere cu lumanări pe care vor fi imprimate fotografiile eroilor martiri. 17 decembruie 1989 rămâne cea mai neagră zi istoria recentă a oraşului.

Atunci, la ordinul lui Ceauşescu, s-a deschis focul asupra manifestanţilor, 58 de persoane au murit şi sute au fost rănite.

Spitalele erau pline de oameni împuşcaţi, iar în oraş s-a semănat teroarea, dar asta nu i-a împiedicat pe timişoreni să continue protestele, care au culminat pe 20 decembrie, când Timişoara a fost declarat primul oraş liber de comunism din România.Autor:
Alina Bujancă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
17 Decembrie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza