Dispută BEC-MAE privind secțiile de vot din străinătate

Cu o săptămână înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale continuă disputa dintre Biroul Electoral Central şi Ministerul Afacerilor Externe privind competenţele de organizare a secţiilor de votare din străinătate.

Adăugat: 9 Noiembrie 2014
Ultima actualizare:9 Noiembrie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Disputa are loc după ce în turul întâi, duminica trecută, românii de peste hotare s-au plâns că nu au putut vota din cauza deficienţelor organizatorice.

Ministerul de Externe a transmis sâmbătă că specialiştii săi studiază legea privind alegerea preşedintelui României, precum şi hotărările, deciziile, adresele şi comunicatele Biroului Electoral Central, pentru a stabili care sunt atribuţiile sale la scrutinul prezidenţiale.

Tot astăzi, Biroul Electoral Central a ţinut să precizeze că legislaţia în vigoare stipulează că doar Ministerul Afacerilor Externe are atribuţii cu privire la organizarea şi numerotarea secţiilor de votare din străinătate.

Precizarea a fost făcută după ce anterior ministrul de externe Titus Corlăţean a susţinut că legislaţia nu permite înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate şi nici prelungirea programului de vot, dar a precizat că va fi crescut numărul de cabine de vot şi de ştampile în turul al doilea al prezidenţialelor.

De asemenea, Ministerul de Externe de la Bucureşti a promis că va asigura personalul necesar pentru a permite un proces de vot fără dificultăţi în străinătate.

AICI comunicatul MAE

Românii din mai multe ţări europene s-au plâns că la primul tur de scrutin au aşteptat ore întregi la coadă fără a reuşi de cele mai multe ori să voteze.

Au urmat manifestaţii atât în ţară, cât şi peste hotare, pentru ca românii din diaspora să poată vota în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, peste o săptămână, la 16 noiembrie.

Demonstraţii de protest au avut loc aseară şi la Cluj-Napoca, unde au fost prezenţi peste cinci mii de oameni, dar şi la Timişoara, Iaşi şi Râmnicu-Vâlcea şi în Bucureşti.

Participanţii le-au cerut autorităţilor să asigure condiţii pentru ca toţi românii din diaspora, care doresc să voteze în turul decisiv al alegerilor pentru funcţia de preşedinte, să o poată face.

Reamintim că în turul întâi al alegerilor prezidenţiale au votat în cele 294 de secţii organizate în lume peste 161.000 de cetăţeni români cu drept de vot.

Se estimează că peste trei milioane de români trăiesc în străinătate, dar nu există o statistică oficială în acest sens.Autor:
Cristina Dumitrescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
9 Noiembrie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza