Discuțiile privind Legea salarizării unitare continuă

Proiectul de lege privid salarizarea unitară urmează să fie definitivat la sfârşitul acestei luni şi după negocierile purtate săptămâna aceasta cu partenerii sociali.

Adăugat: 12 Martie 2017
Ultima actualizare:12 Martie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii
trimite pe mail

Discuţiile privind legea salarizării unitare continuă săptămâna viitoare, la Ministerul Muncii, la nivel de specialişti, pe grupuri de lucru.

Proiectul urmează să fie definitivat la sfârşitul acestei luni şi după negocierile purtate săptămâna aceasta cu partenerii sociali.

S-a aflat că toţi bugetarii vor avea incluse în sporuri norme de hrană şi un voucher de vacanţă, iar salariile vor creşte pană în 2021.

Discuții tensionate cu sindicatele din domeniul ordinii şi siguranţei publice

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a început luni discuţiile cu sindicaliştii pe proiectul legii salarizării unitare, primii care au venit la negocieri fiind liderii sindicatelor din domeniul ordinii şi siguranţei publice.

După mai multe ore de propuneri făcute la legea salarizării unitare, sindicaliştii au plecat de la Ministerul Muncii, ameninţând că vor ieşi în stradă.

"Nemulţumirea noastră este nerespectarea acelui salariu de bază minim. Sporurilie pe bază de pontaj nu se aplică aşa cum spune legea la 1450 sau mai mult de atât, ci la o valoare sectorială rămasă îngheţată în decembrie 2009", a declarat preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, Dumitru Coarnă.

Ca răspuns la toate aceste probleme, ministrul muncii a declarat că va lua măsuri pentru rezolvarea lor. Sindicaliştii din Sănătate şi Asistenţă Socială vor beneficia de creşteri în medie de 56%, cele mai mari salarii urmând să ajungă la 15.000 de lei în următorii patru ani. În ceea ce priveşte profesorii, majoritatea vor avea salarii mai mari cu peste 50%.

Debutanții din sistemul preuniversitar vor primi dublul salariului minim pe economie

Salariile debutanţilor din sistemul preuniversitar vor fi dublu salariului minim pe economie ajugând la aproximativ 3500 de lei brut pe lună.

"Vor fi colegi, vor fi funcţii didactice, didactice auxiliar şi nedidactice care vor beneficia de creşteri mai mari, alţii de creşteri mai mici, dar media va fi pe undeva pe la 56%", a susținut preşedintele Federaţiei Sindicale "Spiru Haret", Marius Nistor.

Normă de hrană și voucher de vacanță pentru bugetari

Printre noutăţile pe care le va aduce proiectul de lege se numără acordarea a două norme de hrană pentru toţi bugetarii care vor fi echivalentul a câte un salariu minim pe economie şi a unui aşa intitulat "voucher de vacanţă".

"Absolut toată lumea va avea o distribuţie corectă a sporurilor. Nu se mai întâmplă ca până acum, când unii, doar pentru că erau şefi, luau nişte sporuri foarte mari faţă de restul angajaţilor", a spus ministru muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

Şi sindicaliştii din cultură au ieşit mulţumiţi la discuţiile cu ministrul municii pe legea salarizării unitare. Au spus că vor fi creşteri salariale cuprinse între 25 şi 140%, însă vor fi avantajaţi angajaţii care au salarii mici.Autor:
Alice Georgescu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
12 Martie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza