Discuţii nefinalizate în privinţa Greciei

Liderii ţărilor cu monedă europeană unică discută luni, de urgenţă, situaţia Greciei, după ce întâlnirea de ieri a miniştrilor de finanţe din zona euro, consacrată crizei datoriilor elene, s-a încheiat fără rezultat.

Adăugat: 19 Iunie 2015
Ultima actualizare:19 Iunie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Donald Tusk, preşedintele Consiliului European
trimite pe mail

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, care a convocat summitul, susţine că a sosit momentul ca problema să fie discutată la cel mai înalt nivel politic.

Grecia are mai puţin de două săptămâni până la expirarea acordului de asistenţă financiară şi în lipsa unei noi înţelegeri, riscă să intre în incapacitate de plată.

Situaţia critică a Greciei l-a determinat pe preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, să încerce discutarea de urgenţă a acesteia la cel mai înalt nivel lunea următoare, într-un summit al zonei euro.

Preşedintele Eurogrupului, olandezul Jeroen Dijsselbloem, spune că mesajul său pentru poporul grec este că merită să aibă o ţară independentă financiar.

Grecia trebuie să ramburseze pe 30 iunie banii pe care îi datorează Fondului Monetar Internaţional, în caz contrar urmând să intre în situaţia de incapacitate de plată.

Directoarea FMI, Christine Lagarde, care a participat la reuniune, spunea la conferinţă de presă de la final că Atena nu va beneficia de o perioadă de graţie şi nici de amânări.

Ea a folosit un ton dur la adresa părţii elene, afirmând că a lipsit dialogul şi a acuzat că din sală au lipsit adulţii, referindu-se la ministrul grec de finanţe, Yanis Varoufakis.

Acesta a declarat însă, la finalul reuniunii, că toţi liderii politici sunt reponsabili şi că partenerii de discuţii ai Greciei au aruncat toată responsabilitatea asupra ţării sale.

Varoufakis a recunoscut însă că în acest moment, Grecia are nevoie de reforme şi acest lucru a fost prezentat partenerilor de discuţie, la Luxemburg.Autor:
Cerasela Rădulescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
19 Iunie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza