Dezbaterile maraton din dosarul "ICA" s-au încheiat. Se aşteaptă verdictul

Judecătorii Curţii de Apel au încheiat marţi, în jurul orei 21.00, dezbaterile asupra dosarului ce vizează privatizarea ICA.

Adăugat: 5 August 2014
Ultima actualizare:5 August 2014

Politica Romaneasca
Foto: Dan Voiculescu, preşedintele fondator la PC
trimite pe mail

UPDATE 2 ora 21.00. Judecătorii Curţii de Apel au încheiat cu puţin timp în urmă dezbaterile asupra dosarului ce vizează privatizarea ICA.

După două zile de audieri maraton ale apărătorilor omului de afaceri Dan Voiculescu şi celorlalţi inculpaţi în această cauză, ultimii care au avut cuvântul în faţa completului de judecată sunt acuzaţii.

Potrivit redactorului RRA, Mădălina Verman, instanţa va rămâne ulterior în pronunţare, iar decizia sa va fi definitivă şi revocabilă.

Menţionăm că Dan Voiculescu a fost trimis în judecată în decembrie 2008 de procurorii DNA, fiind acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani în dosarul ICA.

În septembrie anul trecut, Tribunalul Bucureşti a dat sentinţa în acest dosar, omul de afaceri fiind condamnat la cinci ani de închisoare cu executare.

Decizia a fost atacată prin recurs de Dan Voiculescu, iar avocaţii săi au solicitat schimbarea încadrării juridice a faptelor acestuia din spălare de bani - pedepsită cu trei până la zece ani de închisoare - în tăinuire, unde legea prevede între unul şi cinci ani de detenţie sau amendă penală.

UPDATE 1 Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au ascultat pledoariile apărătorilor lui Dan Voiculescu, anchetat în dosarul ce vizează privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare.

Avocaţii omului de afaceri au solicitat schimbarea încadrării juridice a faptelor acestuia, din spălare de bani, pedepsită cu 3 până la 10 ani de închisoare, în tăinuire, unde legea prevede între 1 şi 5 ani de detenţie sau amendă penală.

La ora 19.00 continuau dezbaterile în dosarul "ICA".

UPDATE Avocaţii din dosarul privind privatizarea Institutului pentru Cercetări Alimentare şi-au început pledoariile finale la Curtea de Apel Bucureşti.

Gheorghiţă Mateuţ, apărătorul lui Dan Voiculescu a cerut retrimiterea dosarului la tribunalul Bucureşti şi rejudecarea cauzei. 

Anterior, el a formulat o nouă cerere de schimbare a completului de judecată, care a fost respinsă de către instanţă.

Reamintim că, luni,  în cadrul unei şedinţe care a durat aproape toată ziua, procurorii au cerut pedepse mai mari pentru toţi inculpaţii.

Procurorii au cerut pedepse mai mari pentru toţi inculpaţii şi aplicarea noului Cod Penal în cazul omului de afaceri Dan Voiculescu.

Judecătorii au respins două cereri de recuzare a completului formulate de avocaţi.

De asemenea completul a respins şi cele mai multe dintre solicitările avocaţilor celor 13 inculpaţi - între acestea, audierea preşedintelui Traian Băsescu şi a foştilor miniştri ai agriculturii Ilie Sârbu şi Dacian Cioloş în calitate de martori.

Marţi, în cea de-a doua  zi, urmează ca avocaţii să-şi susţină pledoariile finale, iar inculpaţii să aibă ultimul cuvânt, fiind posibil ca acesta să fie şi ultimul termen al procesului.

Şedinţa de judecată de luni a ţinut mai bine de 11 ore.

Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, a depus două cereri de recuzare a judecătorilor care se ocupă de acest dosar, Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea, însă solicitarea sa a fost respinsă.

Cei doi judecători au respins toate cererile avocaţilor de administrare a unor probe, respectiv audierea lui Traian Băsescu în legătură cu emiterea de către acesta, pe vremea când era primar general al Capitalei, a unei autorizaţii de construire pentru terenul unde se află ICA.

De asemenea, aceştia au respins cererea de audiere a foştilor miniştri ai Agriculturii Dacian Cioloş şi Ilie Sârbu, cu privire la o hotărâre de guvern din anul 2002, prin care s-a dispus transformarea ICA din institut aflat în subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole în societate comercială în subordinea ADS.

Judecătorii au respins şi cererile privind efectuarea unor expertize tehnice şi financiare pentru evaluarea activelor şi acţiunilor ICA la momentul privatizării, magistraţii nefiind de acord nici ca Flavius Pop şi Corneliu Popa, inculpaţi în dosar, să fie suspuşi testului poligraf.

Singurele probe admise de judecători au fost acte medicale depuse de o parte din inculpaţi, precum şi mai multe înscrisuri.

Dan Voiculescu a fost trimis în judecată în decembrie 2008 de procurorii DNA, în calitate de acţionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (Grivco) SA Bucureşti, de membru al Adunării Generale a Acţionarilor şi al Consiliului de Administraţie ale ICA şi de membru al AGA şi director general al SC 'Bioprod' SA Bucureşti.

În acest dosar, Dan Voiculescu este acuzat că ar fi cumpărat, cu puţin peste 100.000 de euro, 3,5 hectare de teren care aparţineau Institutului de Cercetări Alimentare. Procurorii susţin că preţul ar fi fost de 75 de ori mai mic decât cel al pieţei, iar prejudiciul depăşeşte 60 de milioane de euro.  
   
De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general şi membru al AGA şi, ulterior, al CA al ICA SA Bucureşti, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti a dat sentinţa în acest dosar, Dan Voiculescu fiind condamnat la cinci ani închisoare, iar Gheorghe Mencinicopschi a primit şase ani închisoare cu executare.Autor:
Mădălina Verman
Editor:
Simona Mihaescu
Adăugat:
5 August 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza