Dezbateri aprinse în Parlamentul European privind respectarea statului de drept în România

La Strasbourg are loc, în plenul Parlamentului European, o dezbatere legată de îngrijorările privind respectarea statului de drept în România

Adăugat: 3 Octombrie 2018
Ultima actualizare:3 Octombrie 2018

Politica Romaneasca
Foto: Intervenția premierului Viorica Dăncilă în plenul Parlamentului European. Sursa: Guvernul României
trimite pe mail

Dezbateri aprinse astăzi în Parlamentul European privind respectarea statului de drept în România, la care prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans a menţionat de două ori că autorităţile de la Bruxelles nu vor ezita să acţioneze dacă nu se schimbă direcţia în ceea ce priveşte modificările din justiţie.

El a atras atenţia că este un proces cu o miză foarte mare şi pentru viitorul Uniunii Europene.

Premierul Viorica Dăncilă a criticat Mecansimul de Cooperare şi Verificare şi în final a cerut încredere că România nu se va abate de la valorile europene.

----------------------------------

De puţin timp s-a încheiat reuniunea din hemiciclu dedicată statului de drept din România.

O dezbatere în care prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, spunea că abordarea sa faţă de România, ca de altfel, şi faţă de celelalte state membre ale Uniunii Europene este una clinică şi nepărtinitoare, bazată pe documente.

El a făcut, din nou, un apel la autorităţile române să facă paşii necesari astfel încât independenţa, eficienţa şi calitatea justiţiei să fie asigurate.

Nu o dată Frans Timmermans a explicat că iniţiativele autorităţilor de la Bucureşti faţă de legile justiţiei şi Codurile penale au stârnit îngrijorări interne, dar şi la nivelul Uniunii şi nu a ezitat să spună că mulţi români cred că aceste modificări vor submina lupta împotriva corupţiei şi vor submina justiţia, îngrijorare împărtăşită, spune acesta, şi de Comisia Europeană.

În opinia sa, stă practic în puterea autorităţilor de la Bucureşti să dea o rezolvare pozitivă acestui demers, întrucât timpul nu a expirat, însă el a spus că dacă vor fi constatate abateri grave se vor lua  măsuri.

La rândul său, şeful Executivului român spunea că noile legi ale justiţiei redau judecătorilor o independenţă totală şi nu una restrânsă.

Viorica Dăncilă a criticat MCV-ul, spunând că nu şi-a îndeplinit obiectivul pentru care a fost creat, dar a dat asigurări de colaborare, în continuare, cu Comisia de la Veneţia.Autor:
Petruţa Obrejan
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
3 Octombrie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza