Desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, respinsă în Senat

Senatorii au respins proiectul de lege pentru desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

Adăugat: 22 Iulie 2020
Ultima actualizare:22 Iulie 2020

Politica Romaneasca
trimite pe mail

În timp ce USR, ca iniţiator al proiectului, a amintit, în plen, că această structură este criticată de magistraţi, de instituţiile europene şi de diverse organizaţii din domeniu, PSD a susţinut că Secţia specială reprezintă o garanţie a independenţei justiţiei.

Iniţiativa USR viza desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie şi abrogarea totală a normelor juridice care fac referire la activitatea acesteia.

Senatorul USR George Dircă spunea că această secţie, aspru criticată în spaţiul public şi la nivel european, trebuia demult desfiinţată.

George Dircă: În fapt, ea reprezintă un instrument de presiune politică şi în niciun caz o instituţie funcţională, ţinând seama şi de faptul că doar cinci procurori sunt nevoiţi să instrumenteze toate cazurile la nivel naţional. E rezultatul consultărilor adunărilor generale ale instanţelor de judecată, dar şi a parchetelor. Rezultă /că/ 85,38% dintre judectători au votat pentru desfiinţarea secţiei şi revenirea la sistemul anterior.

La rândul său, senatorul PSD, Şerban Nicolae, preciza că Secţia specială a fost creată pentru bunul mers al justiţiei şi nu în interes politic.

Şerban Nicolae: PSD nu a avut această idee din considerente politice. Ea a venit tocmai de la magistraţi şi tocmai pentru a-i pune la adăpost de abuzurile pe care judecătorii care judecau acele cauze instrumentate de DNA le aveau asupra lor atunci când DNA le deschidea dosare ţinute la sertar. În aceste condiţii, Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie a eliminat această presiune, această formă de abuz în justiţie, astfel încât judecătorii sunt liberi să judece potrivit legii şi propriei conştiinţe.

Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie are competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori.Autor:
Alina Bordeiaşu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
22 Iulie 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza