Deputații au modificat legislaţia care îi protejează pe românii plecaţi în străinătate

Contractele de muncă în străinătate trebuie să ofere informaţii despre condiţiile de muncă şi de climă, măsurile de securitate în muncă şi să prevadă acordarea de despăgubiri.

Adăugat: 5 Noiembrie 2017
Ultima actualizare:5 Noiembrie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Deputaţii au adus modificări legislaţiei care îi protejează pe românii plecaţi în străinătate.

Menţionarea datelor de identificare a angajatorului străin în contractele de muncă, timpul de muncă, dar şi condiţiile de transport ale salariaţilor români sunt câteva din modificările propuse.

Legea a fost înfiinţată în 2015 de guvernul Ponta şi după mai bine de doi ani de dezbateri în plenul şi comisiile de specialitate ale legislativului a fost adoptată cu amendamente şi cu acordul tuturor grupurilor parlamentare de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Documnetul reglementează condiţiile de funcţionare şi procedura de înregistrare a persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea în România sau alte state ale UE ca agenţi de plasare de forţă de muncă.

Agenții de plasare

Astfel, agenţii de plasare sunt obligaţi să organizeze o bază de date care să conţină ofertele ferme de locuri de muncă din străinătate prezentate, inclusiv în limba română şi informaţii privind condiţiile care trebuie îndeplinite pentru ocuparea posturilor oferite.

Ei trebuie să asigure în mod gratuit activitatrea de mediere pentru angajarea cetăţenilor români în străinătate.

Potrivit legii, ofertele ferme vor conţine elemente privind actele de identificare ale angajatorului străin, durata angajării, a timpului de mucă şi de repaus, tariful orar sau salariul lunar, durata concediului de odihnă şi drepturile băneşti aferente acestuia.

Informații despre condiţiile de muncă şi de climă

Contractele trebuie să ofere informaţii şi despre condiţiile de muncă şi de climă, măsurile de securitate în muncă şi să prevadă acordarea de despăgubiri şi condiţii de transport şi de repatriere pentru salariaţii români în caz de boli profesionale, accidente de muncă şi deces.

Se interzice perceperea de la solicitanţii locurilor de muncă în străinătate a tarifelor de mediere, comisioane, garanţii s-au orice alte taxe, inclusiv cele pentru transport.

În cazul plăsării în străinătate a unor cetăţeni români fără îndeplinirea condiţiilor prevăzute în contracte agenţii de plasare sunt obligaţi să suporte cheltuielile pentru repatrierea acestora.

Sunt prevăzute şi amenzi, între 10.000 şi 40.000 de lei, pentru agenţii de plasare care nu respectă prevederile legii.

Misiunile diplomatice

Totodată, documentul legislativ stabileşte că în cazurile în care misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României sunt sesizate de cetăţenii români angajaţi în străinătate cu privire la încălcarea legislaţiei privind dreptul muncii şi a caluzelor contractului individual de muncă, acestea transmit sesizările autorităţilor locale competente ale statului pe teritoriul căruia şi desfăşoară activitatăţile respectivele persoane.

Liderul grupului USR din Camera Deputaţilor,Cristian Seidler, consideră însă, că această lege reprezintă doar un mic pas pentru o protejare a cetăţenilor români care lucrează în străinătate.

"Durează cam mult pentru statul român să pună în sfârşit în discuţie întărirea măsurilor de protecţie a acelor cetăţeni ai săi care lucrează în străinătate. România nu ştie câţi cetăţeni români lucrează în străinătate şi România nu are măsuri pro active pentru a-i proteja pe aceştia în faţa abuzurilor de tot felul, inclusiv a ceea ce numim sclavagism modern. Din păcate această lege, chiar întărită cu sprijinul nostru, nu este suficientă pentru că nu toţi cetăţenii români care pleacă să lucreze în străinătate pleacă pe baza unui contract legal. Nu toţi cetăţenii români care pleacă să lucreze în străinătate o fac pe baza unei intermedieri legale, contractuale, aşa cum prevede această lege. Din păcate, Guvernul României, nici acesta şi din păcate nici anterioarele, nu au avut o politică publică prin care să se raporteze la aceste situaţii. Acţionăm haotic ca stat şi nu ne protejăm de fapt diaspora din străinătate şi nu avem aproape nicio măsură sau prea puţine pentru ca aceştia să revină din străinătate", a spus Cristian Seidler.

Legea a fost transmisă preşedintelui Klaus Iohannis în vederea promulgării şi va intra în vigoare la 90 de zile de la publicarea în "Monitorul Oficial".Autor:
Iulia Gherman
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
5 Noiembrie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza