Deficitul bugetar pentru 2012 va fi 3%

Ţinta de deficit bugetar pentru anul viitor va fi cu siguranţă sub 3% din produsul intern brut şi va fi stabilită, în perioada următoare, cu reprezentanţii Comisiei Europene, a declarat, marţi, la un forum economic, premierul Emil Boc.

Adăugat: 18 Octombrie 2011
Ultima actualizare:18 Octombrie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Premierul Emil Boc a amintit că deficitul bugetar pentru 2012 va fi sub 3%, pentru că este un angajament al României în cadrul procedurii de deficit excesiv cu Comisia Europeană.

"Deficitul bugetar rămâne sub control în 2011 şi vom stabili împreună cu partenerii europeni, cu Comisia Europeană, în perioada imedat următoare, nivelul deficitului pentru anul 2012. Cu siguranţă, va fi sub 3%, pentru că este un angajament al României în cadrul procedurii de deficit excesiv cu Comisia Europeană", a spus Boc, la un forum de afaceri.

El a subliniat importanţa pe care o au pierderile companiilor de stat pentru deficitul bugetar.

"Spun că e posibil să fie sub 3%, pentru că avem o problemă cu companiile de stat, un alt domeniu nereformat în ultimii 20 de ani, cu companii care au acumulat arierate. Orice datorie a companiei de stat în ultimă instanţă înseamnă o pierdere în buzunarul cetăţeanului pentru că, potrivit regulilor Uniunii Europene, orice companie care este finanţată cu peste 50% din bugetul de stat trece pe deficit. Şi avem companii de stat care intră în această categorie", a precizat Boc.

El a menţionat că Guvernul face evaluări la companiile de stat, pentru a constata proporţia de deficit bugetar afectată de acestea.

"Acum se fac evaluări la fiecare companie de stat şi vom şti cât din procentul de 3% din PIB este afectat de companiile de stat. De aceea, deficitul va fi sub 3%, pentru că o parte din companiile de stat ne consumă această parte de deficit", a adăugat şeful Executivului.
    
De asemenea, el a spus că "veniturile bugetare în PIB sunt, în 2010, 33% şi vor fi 33,6%, în 2011".

De asemenea, premierul Emil Boc le-a sugerat oamenilor de afaceri străini să investească în infrastructura şi agricultura din România deoarece vor avea de câştigat.

Premierul Emil Boc a participat la forumul economic organizat de revista Forbes România, deţinută de Dinu Patriciu.
 Autor:
Iulian Olescu
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
18 Octombrie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza