Declaraţiile lui Traian Băsescu "au afectat independenţa Justiţiei"

Plenul CSM consideră că afirmaţiile fostului preşedinte privind cumpărarea terenurilor din Nana încalcă principiile independenţei şi imparţialităţii procurorilor şi a sistemului judiciar în ansamblul său.

Adăugat: 7 Aprilie 2015
Ultima actualizare:7 Aprilie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Traian Băsescu, fostul preşedinte al României
trimite pe mail

Consiliul Superior al Magistraturii a constatat astăzi că recentele declaraţii ale fostului preşedinte Traian Băsescu, referitoare la decizii în dosarul cumpărării de teren din localitatea Nana, au fost de natură să afecteze independenţa justiţiei.

"Plenul Consiliului a apreciat că afirmaţiile lansate în spaţiul public de fostul preşedinte al României - care se bucură în continuare de o anumită credibilitate în societate - prin care se acreditează ideea unei implicări a politicului în justiţie şi a nerespectării dispoziţiilor legale în luarea măsurilor asiguratorii, încalcă principiile independenţei şi imparţialităţii procurorilor şi a sistemului judiciar în ansamblul său. Potrivit dispoziţiilor art. 1 şi 30 din Legea 317/2004, CSM este garantul independenţei justiţiei şi are obligaţia de a se sesiza şi din oficiu pentru a apăra judecătorii şi procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea", arată CSM într-un comunicat de presă.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a scris pe Facebook că nu exclude posibilitatea ca în procesul de restituire a pământurilor de la Nana să fi existat ilegalităţi, însă a susţinut că fiica sa a cumpărat cu bună-credinţă terenul din comună.

O nouă sesizare pe numele lui Traian Băsescu

O nouă sesizare va fi înaintată astăzi Inspecţiei Judiciare pentru verificări în legătură cu alte declaraţii ale fostului şef al Statului, făcute aseară în cadrul unui interviu televizat, unde  Traian Băsescu a lansat mai multe atacuri la adresa unor şefi de instituţii din justiţie, informează reporterul RRA, Mădălina Verman.

Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru CSM, a criticat dur discursul fostului preşedinte şi a atras atenţia că acesta "recidivează" cu astfel de afirmaţii la adresa magistraţilor.Autor:
Radio România
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
7 Aprilie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza