Declarație a Parlamentului României la 15 ani de la aderarea la NATO

Ședinţa a devenit tensionată, după ce preşedintele Iohannis a spus că asaltul majorităţii PSD la adresa statului de drept periclitează statutul României la nivelul NATO şi al Uniunii Europene.

Adăugat: 3 Aprilie 2019
Ultima actualizare:3 Aprilie 2019

Politica Romaneasca
trimite pe mail

La 15 ani de la aderarea României la NATO, Parlamentul a adoptat o declaraţie în care se reafirmă ataşamentul faţă de valorile Alianţei, dar şi îngrijorarea faţă de diversificarea şi intensificarea ameninţărilor de securitate la adresa statelor membre.

Documentul a fost adoptat fără probleme, dar şedinţa a devenit tensionată, după ce preşedintele Klaus Iohannis a spus că asaltul majorităţii PSD la adresa statului de drept periclitează statutul României la nivelul NATO şi al Uniunii Europene.

Premierul Viorica Dăncilă i-a reproşat că a transformat momentul festiv într-unul de campanie electorală.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus că trebuie salutat efortul conjugat al tuturor forţelor politice, al diplomaţiei şi al Armatei pentru aderarea României la NATO, efort realizat în condiţiile în care pentru ţara noastră nu a fost deloc uşoară revenirea la democraţie după perioada comunismului. Şeful statului a spus că în acest context sunt condamnabile acţiunile majorităţii PSD, care riscă să fragilizeze statutul României în Alianţa Nord-Atlantică şi în Uniunea Europeană.

Klaus Iohannis: Proceduri de achiziţie anulate sau contestate în justiţie de chiar cei care le-au iniţiat şi o incapacitate cronică de a gestiona în domeniul vital pentru securitatea naţională cum este cel al înzestrării Armatei. Incompetenţa guvernanţilor riscă să afecteze chiar modul în care ne îndeplinim angajamentele şi responsabilităţile NATO.

În discursul său, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a evidenţiat rolul pe care România l-a jucat în NATO în ultimii 15.

El a vorbit despre sacrificiul pe care militarii l-au făcut în misiunile alianţei si despre importanţa cunoaşterii de către tânăra generaţie a beneficiilor apartenenţei la NATO.

Călin Popescu Tăriceanu: Adresez acest apel în egală măsură tuturor politicienilor români cu activitate în ţară sau la Bruxelles. Tinerii noştri trebuie să cunoască... Umbrela de securitate a alianţei deopotrivă cu întărirea rolului României ca furnizor de securitate ne garantează condiţiile de a prospera în pace şi libertate.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a spus că apartenenţa şi prezenţa activă NATO reprezintă singura cale pe care România poate să meargă în actualul context internaţional. Pe de altă parte, liderul social-democraţilor şi-a exprimat dezaprobarea faţă de atacurile lansate de şeful statului la adresa PSD cu prilejul şedinţei solemne.

Liviu Dragnea: Ar fi fost utilă, într-adevăr, întocmirea unui pact politic în care toate celelalte partide politice să îşi asume respectarea acestui angajament al României. Spun acest lucru pentru că văd partide care deja îşi propun să se abată de la acest obiectiv. E o temă de reflecţie pe care sincer aş fi vrut să i-o propun preşedintelui României, dar după discursul pe care l-am auzit îmi dau seama că ar fi un demers inutil.

Premierul Viorica Dăncilă a subliniat că România continuă să investească în echipamente militare moderne, ca parte a diverselor programe militare de înzestrare, şi că se va menţine şi anul acesta printre primele 5 state contributoare cu trupe la misiunile din Afganistan. Prim-ministrul a condamnat la rândul său discursul şefului statului.

Viorica Dăncilă: România va continua să acţioneze cu demnitate în cadrul alianţei pentru a contribui în mod activ şi semnificativ atât la procesul decizional, cât şi la misiuni şi operaţii alături de aliaţii noştri. Regret că acest eveniment important a fost transformat de către preşedintele României într-un eveniment de campanie electorală.

Şedinţa solemnă s-a încheiat cu adoptarea unei declaraţii a Parlamentului în care este reafirmat ataşamentul României faţă de valorile şi principiile NATO.Autor:
Iulia Gherman
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
3 Aprilie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza