Decizia privind incompatibilitatea lui Klaus Iohannis, amânată

Dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a amânat decizia pentru 30 septembrie.

Adăugat: 25 Septembrie 2014
Ultima actualizare:25 Septembrie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Klaus Iohannis, candidat ACL la alegerile prezidenţiale
trimite pe mail

UPDATE Instanţa Supremă a amânat pentru 30 septembrie analiza raportului prin care se decide dacă se admite, în principiu, recursul Agenţiei Naţionale de Integritate în privinţa incompatibilităţii primarului municipiului Sibiu, Klaus Johannis, transmite redactorul RRA

Dacă recursul ANI va fi declarat admisibil în principiu, magistraţii vor stabili apoi un alt termen pentru judecarea pe fond a dosarului.

Dosarul a ajuns la Instanţa Supremă după ce, cu un an în urmă, Curtea de Apel Alba Iulia a anulat raportul ANI care îl declarase incompatibil, iar agenţia a făcut recurs.

Şedinţa de joi nu a fost publică a avut loc fără citarea părţilor.

În aprilie anul trecut, ANI a anunţat că a constatat că primaul Sibiului, Klaus Iohannis se află în incompatibilitate, întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în adunarea generală a acţionarilor Societăţii Apă Canal Sibiu, din 5 august 2010, şi SC Pieţe SA din 30 aprilie 2009 ceea ce contravine legii. 

Klaus Iohannis spunea, într-un comunicat de presă, că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar trebui să dea o soluţie cât mai rapidă în procesul cu ANI.

Legislaţia în vigoare prevede că persoană faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.

Decizia instanţei "nu influenţează procesul electoral"

Într-o declaraţie făcută pentru Radio România Actualităţi, vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Marian Muhuleţ, a afirmat că, în această etapă, decizia instanţei supreme cu privire la dosarul Iohannis, nu  va infuenţa, în nici un fel,  procesul electoral pentru prezidenţiale.

Klaus Iohannis este candidatul ACL la alegerile prezidenţiale din noiembrie. Potrivit legii, persoanele declarate în incompatibilitate nu mai pot ocupa o funcþie publicã timp de 3 ani.


 Autor:
Diana Surdu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
25 Septembrie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza