Decizia CCR, prezentată în plenul Curţii

Decizia de invalidare a referendumului a fost citită, miercuri, în plenul Curţii Constituţionale, iar apoi va fi trimisă la parlament.

Adăugat: 22 August 2012
Ultima actualizare:22 August 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Este procedura care trebuie urmată înainte ca Traian Băsescu să se poată întoarce la Cotroceni, după ce consultarea populară pentru demiterea sa a fost invalidată de magistraţi care au constatat că la referendum nu s-au prezentat jumătate plus unu din cetăţenii cu drept de vot.

Potrivit Constituţiei, Traian Băsescu îşi va relua mandatul, iar interimatul lui Crin Antonescu va înceta în clipa în care hotărârea va fi publicată în Monitorul Oficial.

Înainte de acest moment, mai trebuie ca documentul să fie prezentat şi citit în plenul parlamentului, care, potrivit preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, ar putea fi convocat vineri, într-o sesiune extraordinară a Parlamentului României.

Şedinţa CCR s-a încheiat în jurul prânzului.

Judecătorii Curţii au redactat decizia şi motivarea privind referendumul din 29 iulie de demitere a preşedintelui Traian Băsescu.

Zgonea: E nevoie de cvorum şi la sesiunea extraordinară

Amintim că Valeriu Zgonea a declarat, marţi seară, că pentru sesiunea extraordinară a Parlament, este nevoie de cvorum atât în rândul senatorilor, cât şi în rândul deputaţilor.
    
"Nu vreau să dăm sentimentul că le facem pe genunchi şi nu vreau nici să mă trezesc că nu vom avea cvorum. Suntem obligaţi atunci când deschidem sesiunea extraordinară şi plenul reunit şi eu şi domnul Petru Filip să avem cvorum atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor", a afirmat Zgonea.
    
El a explicat procedura de citire a deciziei Curţii Constituţionale a României privind referendumul, precizând că se va deschide plenul, se va citi decizia CCR care poate fi prezentată atât de preşedintele acestei instituţii, cât şi de alt membru al CCR, iar apoi Parlamentul va trimite decizia spre publicare.
    
În opinia sa, preşedintele suspendat nu are nicio obligaţie să vină la şedinţa plenului reunit întrucât "este un raport între CCR şi cei care reprezintă suveranitatea poporului român, adică Parlamentul României".Autor:
Radio România
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
22 August 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza