Darius Vâlcov, urmărit penal

Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a fost chemat vineri seara, la sediul DNA și pus sub acuzare pentru trafic de influență, în calitate de primar al municipiului Slatina.

Adăugat: 13 Martie 2015
Ultima actualizare:13 Martie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor Publice
trimite pe mail

Procurorii DNA precizează, într-un comunicat de presă, că între 2010 şi 2013, când era primar al municipiului Slatina, Darius Vâlcov a primit aproximativ două milioane de euro prin intermediul mai multor companii pentru a sprijini o anumită firmă să câştige mai multe licitaţii de lucrări pentru reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă în Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti.

Potrivit procurorilor, sumele reprezentau 20% din valoarea lucrărilor, iar pentru a ascunde provenienţa şi destinaţia reală a banilor, mai multe persoane care sunt şi ele cercetate au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive.

Acuzațiile DNA

"În 2009, administratorul unei societăţi comerciale l-a contactat pe Darius Vâlcov, în calitate de primar, căruia i-a propus ca în schimbul oferirii sprijinului în influenţarea factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante, în vederea câştigării unor licitaţii de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, oraşele Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără T.V.A.), conform contractelor de execuţie a respectivelor lucrări", se arată într-un comunicat al DNA.

Procurorii susţin că, în noiembrie 2008 a fost aprobat proiectul "Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt', al cărui beneficiar final este SC Compania De Apă Olt SA, operator regional către care Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) 'Oltul'. ADI a delegat serviciile de alimentare cu apa şi canalizare în aria de implementare a proiectului 'Extinderea şi reabilitarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Olt".

DNA precizează că în cadrul acestui proiect au fost încheiate contractele "Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Scorniceşti şi Potcoava", "Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în municipiul Slatina" şi "Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Drăgăneşti-Olt şi Piatra-Olt".

Anchetatorii mai susţin că în baza acestei înţelegeri, începând cu decembrie 2010, Darius Vâlcov s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania de Apă Olt efectua plăţi în contul societăţii.

"Începând cu jumătatea anului 2012, datorită unor probleme financiare existente în cadrul firmei sale, administratorul nu a mai putut face plăţile către Darius Vâlcov. În acest context, suspectul Vâlcov l-a pus în legătura pe omul de afaceri o persoană cu funcţie de conducere din cadrul Primăriei, care, având cunoştinţă de înţelegerea frauduloasă dintre cei doi, a hotărât, în scopul disimulării provenienţei ilegale a banilor, ca diferenţele de bani neonorate să fie platite către o altă firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens", mai menţionează sursa citată.

DNA arată că din materialul probator administrat în cauză a rezultat că urmare a înţelegerii cu omul de afaceri, Darius Vâlcov a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.

Darius Vâlcov, scurt CV

►Darius Vâlcov este preşedinte al Comisiei pentru administraţie publică şi organizarea teritoriului din Senat.

►Darius Bogdan Vâlcov, de 37 de ani, este senator de Olt și fost primar al municipiului Slatina din județul Olt, reprezentând Partidului Social Democrat (PSD).

►Pe 27 martie 2012 Darius Vâlcov și-a anunțat demisia din Partidul Democrat Liberal, fiind eliberat în data de 28 martie 2012 din funcția de Primar al Municipiului Slatina printr-un Ordin al Prefectului.

►În data de 10 iunie 2012, Darius Bogdan Vâlcov a fost reales de către slătineni în funcția de primar cu un procent de peste 80%.

►În perioada 2000-2004, Vâlcov a fost director general la Banca Populară Română pentru Dezvoltare, sucursala Slatina, iar ulterior, în 2004, a lucrat ca director economic la firma Octogon din Slatina.

►El este doctor în economie, după studii la Academia de Studii Economice din Bucureşti.

►Este căsătorit cu Lavinia Şandru şi au împreună o fetiţă.Autor:
Radio România
Editor:
Luminița Apostolescu
Adăugat:
13 Martie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza